Sari la conținut

Hărți digitale, fără internet

4 septembrie 2014. Nokia pregăteşte o aplicaţie de hărţi digitale care nu are nevoie de acces la internet. Lansarea e programată până la finele anului iar aplicaţia va fi disponibilă gratuit pe telefoanele şi tabletele cu Android şi pe cele produse de Apple.

Finlandezii s-au înteles cu cei de la Samsung să instaleze aplicaţia pe toate aparatele care rulează sistemul de operare Tizen, telefoane low-cost de cele mai multe ori. Nokia s-a axat pe divizia de hărţi digitale Here după ce a vândut divizia de telefonie către Microsoft. Here are o cotă de piaţă de 80% în sistemele de navigare pentru autoturisme.

În telefonia mobilă însă, Here e prezent deocamdată doar pe telefoanele cu Windows. Google Maps domină această piaţă însă posibilităţile de descărcare a hărţilor şi de utilizare offline sunt cel puţin limitate. Nokia investeşte resurse uriaşe în Here, 11% din mâna de lucru a companiei lucrează în divizia de hărţi. Sunt mult mai des actualizate decât Google Maps însă succesul Nokia nu e garantat: opt din zece telefoane cu android vin cu Google Maps preinstalat.

Nokia a mai încercat şi în 2012 să se extindă în piaţă. O aplicaţie similară de hărţi digitale a Nokia a fost inclusă în magazinul de aplicaţii al Apple însă a fost retrasă la scurt timp pentru că era descărcată foarte rar.

Pe aceeași temă