Sari la conținut

Rusia a început lucrările la gazoductul către China

2 septembrie 2014. Rusia a început lucrările la „Power of Siberia”, gazoductul prin care va exporta gaze către China. Conducta de 4.000 de kilometri va porni din Yakutia, și va trece prin Irkutsk, ambele centre importante de producţie şi va transporta gazele până în nord-estul Chinei.

Gazprom susţine că gazoductul va costa 20 de miliarde de dolari însă analiştii de la VTB Capital sunt de părere că e o proiecţie cel puţin optimistă şi estimează costuri finale de patru ori mai mari. Construcţia de pe partea chineză va începe abia la începutul anului viitor şi va fi finalizată în 2018. Potrivit planului, primele cantităţi de gaze vor fi pompate prin gazoduct în 2019.

În mai, Rusia şi China au semnat un contract de livrare de gaze în valoare de 400 de miliarde de dolari pe o perioadă de 30 de ani. Preţul negociat cu chinezii e mai mic decât ce cere Gazprom pe piaţa europeană însă apropierea de China pune Rusia la adăpost în contextul relaţiilor tot mai tensionate cu Occidentul.

Pe baza aceleaşi prietenii, rușii de la Rosneft, afectați de sancțiunile americane, invită China să cumpere o participaţie de 49% la al doilea cel mai mare proiect de exploatare a petrolului din Rusia. Valoarea participației e estimată undeva între patru şi cinci miliarde de dolari.

Pe aceeași temă