Sari la conținut

Rusia renunță la împrumuturi

28 august 2014. Rusia a anulat o nouă emisiune de obligațiuni. E a șasea anulată la rând și deja se anunță probleme de finanțare. Moscova a luat această decizie din cauza costurilor foarte mari. Dobânda la aceste oblgiațiuni interne denominate în ruble este de 9,3%. Ca să vă faceți o idee, România se împrumută în lei la patru și ceva la sută pe an la obligațiuni cu aceiași maturitate. 

În cazul Rusiei de vină este situația tensionată cu Ucraina dar și creșterea inflației, în mare parte generată de același conflict. Rusia avea programate pentru acest an împrumuturi de 22 de miliarde de dolari pe piața internă dar a atras până acum doar 3,4 miliarde.

Nici împrumuturile pe piața internaționala nu sunt o soluție pentru că dobânzile sunt tot foarte sus. Deși occidentul a impus diverse sancțiuni financiare Rusiei, cum ar fi accesul unor companii pe piețe, nu a fost luată nicio măsură împotriva trezoreriei de la Moscova. Motivul este că liderii europeni s-au temut de contramăsuri ale Kremlinului ce s-ar fi putut concretiza în descărcarea de obligațiuni europene, vânzarea lor pe piața secundară, ceea ce ar fi generat probleme mari pentru țările emitente la contractarea unor noi împrumuturi.