Sari la conținut

S-au umplut mall-urile

4 septembrie 2014. Mall-urile din marile oraşe sunt prea pline. Nu mai au spaţiu nici pentru magazine noi şi nici pentru extinderea magazinelor deja existente. Soluţia la această problemă este construirea unor noi mall-uri. Însă contează foarte mult unde sunt deschise şantierele. Căci în zonele bune, nu prea mai e loc. Iar în zonele mai puţin bune, după ce unele mall-uri au intrat în faliment, constructorii au renunţat la planuri şi au început să vândă terenurile la reducere. 

În acest moment, România este o ţară a mall-urilor cu trei viteze, arată un studiu realizat de DTZ Echinox. Pe deoparte sunt mall-urile din zonele bune ale marilor oraşe. În ultimii ani, dezvoltatorii au ales să joace la sigur şi s-au apucat să construiască mall-uri doar după ce au bătut palma cu viitorii chiriaşi. Însă, cei care nu au ajuns la o înţelegere cu magazinele de haine şi himpermaketurile, au renunţat la planurile de a mai construi noi centre comerciale.

Apoi sunt mall-urile şi centrele comerciale mici şi singuratice. Nu au prea mare concurenţă în oraşele sau cartierele în care sunt construite. Aşa că au găsit chiriași pentru 90% din spaţiul pe care îl au. Iar ultimele pe listă sunt mall-urile mici din cartiere pline de centre comerciale, sau din cartierele sărce. Concurenţa şi lipsa cererii le ucide şi nu reuşesc să închirieze mai mult de 75% din spaţiul pe care îl pun la dispoziţia magazinelor.

Pe aceeași temă