Sari la conținut

South Stream, greu de oprit

19 august 2014. La presiunile Uniunii Europene, Bulgaria opreşte orice operaţiune legată de gazoductul rusesc SouthStream. Însă de la teorie la practică e cale lungă. Decizia de a pune proiectul pe pauză îi aparţine ministrului economiei şi energiei, însă în urmă cu două luni premierul bulgar făcea exact acelaşi anunţ. Efectul a fost zero.

Procedurile au mers înainte ca şi cum nimic nu s-ar fi întamplat iar astăzi într-un gest de maximă  sfidare compania care se ocupă cu proiectul gazoductului în Bulgaria a anunţat o mărire de capital. E o violare a ordinului ministrului iar acesta ameninţă că va duce cazul în tribunal.

În companie, ruşii de la Gazprom deţin 50% din acţiuni. Faptul că furnizează gaze şi în plus controlează accesul la conducta transportoare e ilegal sub legislaţia europeană. Proiectul Southstream porneşte din Rusia şi, ocolind Ucraina, ajunge în Bulgaria de unde se ramifică în nord către Austria şi sud către Italia. Construcţia a început în 2012 iar primele livrări sunt programate pentru finele anului viitor.