Sari la conținut

Un nou pod peste Dunăre

19 august 2014. Construcţia celui de-al treilea pod peste Dunăre va costa 200-270 de milioane de euro. Presa bulgară anunţă că se discută mai multe amplasamente pentru acestă nouă cale de trecere. Pe partea românească ar fi în joc oraşele Bechet, Călăraşi, în zona Turnu Măgurele, dar chiar şi Giurgiu, unde există deja un pod. 

Transproiect 2001, compania românească angajată să realizeze studiile de fezabilitate pentru viitorul pod, a redactat câte trei opţiuni de poduri pentru fiecare pereche de oraşe, cu excepţia Silistra-Călăraşi, pentru care sunt două opţiuni.

Consultantul a mai sugerat două opţiuni pentru construcţia unui tunel pe sub Dunăre, la Turnu Măgurele sau Bechet. Totuşi, construcţia unui tunel este considerată prea costisitoare, întrucât ar mări preţul ţintă al proiectului cu 70 de milioane de euro.

Pentru construcţia celui de-al treilea pod peste Dunăre se va solicita co-finanţare din partea Uniunii Europene, după stabilirea amplasamentului. Costul total al podului Calaft Vidin, inaugurat anul trecut a fost de aproape 300 de milioane de euro. Podul Ruse-Giurgiu este traversat zilnic de 1.000 de TIR-uri, iar podul Vidin-Calafat de circa 500 de TIR-uri.