Sari la conținut
News Alert

Ungaria ar putea scăpa de embargo

25 august 2014. Ungaria va negocia cu Rusia o cale de ocolire a embargoului alimentar prin ţări din afara Uniunii Europene. Traseul exporturilor maghiare ar putea trece prin Serbia, ţară cu care Ungaria are deja peste 500 de parteneriate comerciale care ar putea facilita circulaţia produselor.

Ministrul ungar al agriculturii susţine că, de fapt, impactul embargoului nu va fi semnificativ şi va afecta numai 1% din exporturile alimentare ale ţării. Totuşi, premierul Viktor Orban, care s-a opus vehement sancţiunilor Uniunii Europene faţă de Rusia, a promis că va face tot ce poate pentru a îmblânzi decizia Moscovei. Şi cumva există o şansă reală de reuşită.

În cărţile Rusiei, Ungaria a ajuns să aibă un statut special în timpul mandatului lui Orban. Recent a obţinut chiar un împrumut de zece miliarde de euro de la ruşi. Cu aceşti bani ungurii vor extinde centrala nucleară de la Paks, unde compania rusă de stat Rosatom va construi două reactoare.

Grecia poartă şi ea negocieri, dar la nivel de conducere a Bisericii Ortodoxe. Sfântul Sinod al ortodcşilor greci îi cere patriarhului Kirill al Moscovei să intervină la Kremlin pentru reluarea importurilor de alimente din Grecia. Căci mulţi agricultori greci sunt dependenţi de piaţa rusă.