Sari la conținut

Digicult - 15 noiembrie 2014

15 noiembrie 2014. După război, visul îndrăzneţ al partidului comunist recent instaurat la putere era, de fapt, reconstrucţia ţării după model sovietic. La ordinul lui Gheorghe Gheorghiu Dej, harta Bucureştiului s-a transformat radical. Burghezo-moşierimea a fost deposedată de propriile sale locuinţe. După naţionalizare, statul a devenit marele proprietar, iar proletariatul, mâna de fier a construcţiei socialismului.

La sfârşitul anilor 20, compozitorul german Willy Schmidt-Gentner a scris coloana sonoră pentru celebra peliculă „Cutia Pandorei”, considerată o capodoperă a filmului mut. Compoziţia muzicală a fost interpretată de Gloriapalast, una dintre cele mai celebre orchestre de cinematograf, din Berlinul interbelic. Partitura originală, însă, s-a pierdut, iar urmaşii compozitorului german susţin că nu există o copie a acesteia. Este şi motivul pentru care tânărul compozitor german Dominik Schuster a scris o nouă coloană sonoră. La invitaţia Institutului Goethe din Bucureşti, partitura a fost interpretată... pe scena Ateneului Român.

Este considerat cel mai bun basist de jazz al prezentului. În aprilie 2013, ridica în picioare Sala Radio din București, unde a susținut un spectacol în formulă de trio. Zilele trecute, muzicianul a revenit în România, pentru un nou spectacol inclus în proiectul Jazz Night Out. A acordat un interviu în exclusivitate pentru DIGICULT, dezvăluind ceva despre pasiunea, căutarea, regulile, dar și nesiguranța care guvernează viața unui muzician.