Sari la conținut

Digicult - 20 iunie 2015

20 iunie 2015. Este unul dintre cei mai apreciați compozitori de muzică de teatru și film ai ultimelor decenii. A colaborat cu muzicieni faimoși, precum Philip Glass, Pet Shop Boys, Michael Nyman sau Kraftwerk. Este stabilit la Londra de-o viață, însă mărturisește că se simte tot mai apropriat de rădăcinile românești, odată cu trecerea timpului. Alexander Bălănescu vorbește, la Digicult, despre inspirație, nostalgie și adaptare.

În cultura orientală chineză, este considerat regele florilor. În Japonia, în trecut, doar familiile înstărite aveau dreptul să-l cultive în grădina proprie. În America de Nord, este floarea oficială a statului Indiana. În Europa este cunoscut şi sub numele de „trandafirul fără spini". În Franţa, a fost şi este una dintre plantele cele mai întrebuinţate în industria parfumurilor.

Din rapoartele Poliției americane transmise către FBI reiese că, pe teritoriul Statelor Unite, cetățeni de culoare sunt împușcați de ofițeri albi în medie de 2 ori pe săptămână. Aproximativ 96 de astfel de incidente se înregistrează anual. Comparativ, anul trecut, 85 de soldați americani au murit în Afganistan și Irak, în timp ce peste 1.000 de civili au fost uciși de forțele de ordine. O realitate cruntă a zilelor noastre a fost transpusă într-un spectacol de teatru hip-hop. Despre cum violența nu naște doar violență și suferință, ci și artă, acum, la DIGICULT.