Sari la conținut
News Alert

Digicult - 20 septembrie 2014

20 septembrie 2014. La un secol de la prima conflagraţie mondială, omenirea dă semne că repetă greşelile trecutului. Conflictele armate fac, în fiecare an, zeci de mii de victime, în întreaga lume. Iar actuala criză din Ucraina a crescut teama izbucnirii unui nou război. Cum afectează crizele politice identitatea naţională, dar şi cultura unei naţiuni? Aflați mai multe, la DIGICULT, într-un interviu în exclusivitate cu Andrei Pleşu.

„Războiul este ospăţul morţii", scria în secolul al XVII-lea poetul englez George Herbert, într-o perioadă în care Europa era sfâşiată de măceluri, foamete şi lupte dinastice pentru tron. De-a lungul istoriei, fascinaţia pentru arta războiului şi dorinţa oarbă a conducătorilor de a stăpâni teritorii au dus la moartea a sute de milioane de oameni. Despre război au scris cronicari si istorici. Scene din cele mai cunoscute bătălii au devenit sursă de inspiraţie pentru artişti celebri, dar şi pentru pasionaţii de istorie. La cetatea Râşnov, oameni veniţi din toate colţurile lumii au reconstituit scene din Primul Război Mondial, la 100 de ani de la începerea lui.

Opt muzicieni din șapte țări colindă România, dând cântecelor noastre tradiționale sonorități și emoții noi. Proiectul Roots Revival reunește instrumentiști și vocaliști din Iran, Turcia, Spania, Franța, Armenia, Bulgaria și România și, începând cu 23 septembrie, va aduce în marile orașe spiritul și energia Mariei Tănase.

Peste 100 de artiști implicați, din România, Polonia, Franța, Statele Unite ale Americii și Republica Moldova. 15 expoziții, 12 ateliere, 10 proiecții de fotografie și film, întâlniri și concursuri. Astfel a arătat prima ediție a festivalului internațional Bucharest Photo Week. 

Pe aceeași temă