Sari la conținut

Digicult - 21 februarie 2015

21 februarie 2015. Este cel mai bine vândut autor român. Orice volum care-i poartă semnătura se transformă într-un eveniment. Și fiecare carte recreează un timp magic, plin de paradoxuri și senzații irepetabile: cel al copilăriei. La Digicult, MIRCEA CĂRTĂRESCU vorbește despre perioada în care minusurile vieții de fiecare zi au fost compensate cu tot felul de plusuri sufletești.

Stalin a urât-o profund, naziştii şi comuniştii au renegat-o, securiştii o considerau o limbă... păsărească şi asta pentru că le era greu să o descifreze si nu puteau s-o controleze. În traducere înseamnă „cel care speră” şi este cunoscută ca limba universală a speranţei şi... a viitorului: ESPERANTO!

În România, fenomenul dezindustrializării este specific perioadei postdecembriste, a tranziţiei. Însă declinul industriei a început în anii 80, din cauza politicilor fiscale şi economice adoptate de regimul comunist. Supraîndatorarea României, criza datoriei externe, dar, mai ales, investiţiile nerentabile în proiecte megalomane ale regimului Ceauşescu au dus, în cele din urmă, la... colaps industrial. Au rămas în urmă ruinele unei industrii altădată prospere şi comunităţi întregi... uitate.