Sari la conținut

Digicult - 21 martie 2015

21 martie 2015. În 1990, tocmai ieșiți din totalitarism, descopeream cu lăcomie că există și altceva pe lângă reclama pentru partidul unic. La televizor eram ispitiți să mâncăm, să bem, să consumăm cât mai mult. Totul era nou, nemaivăzut și nemaiîntâlnit.

Este redactorul-şef al revistei Dilema veche, iar din anul 2012, preşedinte al Fundaţiei Soros România. A publicat volumele „Mass comedia", „Iubite cetitorule" şi „Europa dumitale. Dus-întors între noi şi ei". Până să ajungă, însă, unul dintre cei mai respectaţi oameni de cultură din România, Mircea Vasilescu a trecut, aşa cum mărturiseşte chiar el, prin proba de foc... a învăţământului comunist.

La început de secol XX, România a avut parte de una dintre cele mai talentate generaţii de oameni de ştiinţă, din istoria ţării. Printre aceştia, celebrul profesor, inginer şi academician, Dimitrie Leonida. Figura savantului român a inspirat de-a lungul vremii tineri care au făcut performanţe în domeniul ingineriei nu doar în România, ci şi în străinătate. Unul dintre discipolii marelui Leonida este Ştefan Serincu, românul care şi-a dedicat întreaga sa viaţă Muzeului Tehnic din Bucureşti, experimentelor din domeniul electricităţii, dar şi unei pasiuni... cu mulţi volţi.