Sari la conținut

Digicult - 4 iulie 2015

În anul 1988, jurnalista şi scriitoarea poloneză Teresa Toranska a publicat volumul Them: Stalin's Polish Puppets, în traducere Marionetele lui Stalin, în Polonia. Cartea a cuprins o serie de interviuri cu figuri proeminente ale Partidului Comunist Polonez şi a devenit una dintre cele mai importante lucrări de analiză a epocii totalitare din Polonia.

11 ani de explorare urbană. 180 de clădiri. Peste 80.000 de imagini. Astfel arată, în cifre, un proiect inițiat de arhitectul Ștefan Tuchilă. "București, ultimul etaj" este modalitatea prin care un român stabilit la Paris a ales să păstreze memoria orașului în care s-a născut și care continuă să fie favoritul său.

Au parcurs 9566 de kilometri pentru a-şi împlini un vis: acela de a ajunge... în Cuba. Au realizat mii de fotografii în Havana, Trinidad şi Vinales. Cele mai sugestive dintre acestea sunt prezentate în cadrul expoziţiei „Our way to Cuba". O expoziţie fotografică inedită, despre un spaţiu ALTFEL.

Cavaleri, regi, savanți sau aventurieri celebri. Sunt eroii de serviciu ai scriitorilor. Mai rar, se întâmplă ca protagonistii să fie personaje obișnuite. De exemplu, frizeri. S-a întâmplat cu Figaro, bărbierul din Sevilla ajuns celebru datorită lui Rossini. Și cu Nea Girimea, care și-a cucerit faima cu ajutorul lui Caragiale. În anul 2015, un volum de poezie readuce în prim plan un astfel de meseriaș. În "Bucla", cartea sa recompensată cu Premiul Național "Mihai Eminescu" pentru debut, TEO BOBE prezintă epopeea unui frizer care se dovedește mult mai mult decât atât.