Sari la conținut

Digicult - 7 februarie 2015

7 februarie 2015. A stârnit teamă. A născut zeci de legende care au făcut înconjurul planetei. Bram Stoker l-a transformat dintr-un domnitor român într-un monstru însetat de sânge. Iar Hollywood-ul a avut, de pe urma imaginii sale, încasări uriaşe: Dracula. De fapt, numele... de scenă al unuia dintre cei mai de seamă domnitori români.

Înainte de 1990, orice român avea o bibliotecă din care nu lipseau celebrele serii ale Bibliotecii pentru toţi, romanul secolului XX de la editura Univers, colecţia de artă a editurii Meridiane sau faimoasele volume Jules Verne publicate de editura Ion Creangă. După evenimentele din 1989, pe piaţa de carte din România au apărut, peste noapte, mii de edituri. Puţine au fost totuşi cele care au supravieţuit concurenţei.

Este scriitor, critic literar, traducător, publicist și editor. Iar primii ani ai vieții au un loc rezervat în scrierile sale. Cel mai recent volum, "Sfârșit de sezon", nu face excepție. Într-un nou episod din "Copilăria scriitorilor", Marius Chivu vorbește despre perioada petrecută la țară, când a crescut lângă bunici.

În fiecare zi, vedem pe micile ecrane tot felul de artiști. De ce nu apar folkiștii la televizor ne spune, la Digicult, Cosmin Vaman. Un interviu despre folk, etichete și... serviciul său de la Universitatea din Iași.