Sari la conținut

La Volan - Anvelope SF de la Goodyear

6 martie 2015. Goodyear, cunoscutul producător de anvelope, a adus la Geneva două concepte care ar putea revoluționa rolul clasicelor cauciucuri. Deși la standul companiei sunt prezente doar sub formă de concept, tehnologia futuristă poate fi aplicată în producția de serie, în funcție de cerere. Primul concept - numit BHO 3 - oferă posibilitatea de a încărca bateriile mașinilor electrice. Acestea generează electricitate prin acțiunea materialelor în interiorul anvelopei, atunci când se flexează în timpul rostogolirii. Materialele folosite optimizează capacitățile de generare de electricitate, precum și rezistența la rulare. Tehnologia are potențialul de a contribui semnificativ la găsirea unei soluții cu privire la autonomia vehiculelor electrice.

Cel de-a doilea concept, denumit Triple Tube, conține trei tuburi care ajustează presiunea aerului, ca răspuns la schimbarea direcției și a condițiilor de drum. Anvelopa eliberează, cu ajutorul unei pompe interne, aer din camera principală în cele trei camere individuale. Cauciucul se ajustează automat în trei poziții, în funcție de condițiile de drum. În modul Eco/Safety stabilește un nivel maxim al presiunii în toate cele trei camere și oferă o rezistență la rulare scăzută. Poziția Sporty reduce presiunea în tubul situat spre lateralul interior al anvelopei și oferă o mai bună manevrabilitate pe o cale de rulare uscată. La rularea pe un carosabil umed, anvelopa trece automat în modul Wet Traction și ajustează presiunea în tubul central. În acest fel se furnizează o rezistență sporită la acvaplanare prin intermediul unei ridicături în centrul anvelopei.

Pentru a afla mai multe informații din lumea auto, urmăriți în fiecare sâmbătă, de la ora 10:30, emisiunea „La Volan", prezentată de Ana Cristina Călin.