Sari la conținut

La Volan - Kartingul, între hobby și performanță

1 iunie 2015. Kartingul este, prin definiție, un sport. Practicat de copii, poate stârni pasiuni și poate deschide drumul către performanță. Mai toți campionii mondiali de Formula 1 au trecut prin astfel de competiții. În România, Federația de Karting are 19 cluburi afiliate și trei circuite omologate. Dar kartingul nu este obligatoriu un sport. Poate fi practicat de cei mici din pură plăcere, în timpul liber, ca hobby. Sunetul motorului turat la maximum, virajele abordate în viteză, accelerația sau frânele bruște sunt senzații pe care le pot experimenta de la vârsta de cinci ani.

La noi în țară, pe lângă cluburile sportive mai există numeroase centre unde micii șoferi pot urma cursuri. Copiii pot deprinde tainele automobilismului înainte chiar de a merge la școală. Cinci, zece minute de condus pot costa între 20 și 45 de lei pentru un kart de 6, 7 cai-putere și pot ajunge până la 80 de lei pentru un kart de 13 cai-putere. Sunt disponibile și abonamente care, în funcție de perioadă, pot costa între 80 și aproape o mie de euro.

Copiii sunt inițiați în karting de instructori specializați și un curs poate dura minimum zece zile. În această perioadă, condusul pe pistă este alternat cu câteva ore de teorie. Pentru asta, trebuie să plătiți o sumă de aproximativ 150 de euro. În cazul în care cei mici vor să facă performanță, iar kartingul să fie doar primul pas către motorsport, atunci puteți să pregătiți un buget de câteva zeci de mii de euro, într-un singur an. Dacă doriți să aveți kartul dumneavoastră, trebuie să știți că, în medie, unul costă aproape șase mii de euro.

Pentru a afla mai multe informații din lumea auto, urmăriți în fiecare sâmbătă, de la ora 10:30, emisiunea „La Volan", prezentată de Ana Cristina Călin.

Pe aceeași temă