Sari la conținut

La Volan - Mașini cu materiale bio de la Mazda

5 decembrie 2014. Compania japoneză Mazda a dezvoltat un plastic bazat pe componente bio, potrivit pentru fabricarea ornamentelor exterioare ale automobilelor. Noul bioplastic va ajuta Mazda să reducă impactul asupra mediului. Acesta este obţinut din materiale derivate din plante, limitează utilizarea petrolului şi, totodată, emisiile de dioxid de carbon.

Bioplasticul poate fi colorat încă din faza de fabricare şi nu trebuie vopsit, astfel că se reduc şi emisiile de compuşi organici volatili. Aplicarea acestei tehnici oferă o nuanţă intensă, uniformă şi lucioasă de o calitate mai ridicată decât cea obţinută prin vopsirea tradiţională a plasticului. Producătorul auto a reuşit să creeze un material adecvat atât pentru componente de interior, cât şi de exterior. A fost obţinut prin optimizarea compoziţiei unui bioplastic foarte maleabil cu aditivi şi agenţi de colorare, precum şi prin îmbunătăţirea procesului de turnare. Acesta va permite companiei să producă piese care sunt la fel de durabile ca şi cele deja folosite, dar care vor avea o calitate superioară şi avantaje de design. Bioplasticul va fi folosit pentru început la noul model Mazda MX-5, care va fi lansat în 2015, urmând ca mai târziu să fie inclus şi în componentele de la exteriorul altor modele de serie.

Pentru a afla mai multe informații din lumea auto, urmăriți sâmbătă, de la ora 10:30, emisiunea „La Volan", prezentată de Ana Cristina Călin.