Sari la conținut
News Alert

Meteopedia - Apa, factor de eroziune

7 octombrie 2014. Ştiaţi că apa este unul dintre factorii modelatori externi cei mai activi ai scoarţei terestre? Indiferent dacă este lichidă, solidă sau gazoasă, apa acţionează intens asupra suprafeţei pământului. Ea pătrunde adânc în fisurile sau în porozităţile rocilor şi determină procesul de eroziune prin dezagregare mecanică, dar şi prin descompunere chimică.

Aceasta este metoda prin care pot să apară, de exemplu: grohotişurile, fenomenele carstice sau scoarţa de alterare. Înghețul, este o altă formă de degradare a solului prin care poate lua naştere o gamă variată de forme de relief, aşa-numitul relief preglaciar. 

Printre numeroasele influenţe negative ale apei putem aminti şi inundaţiile, cu care ne-am confruntat si noi, romanii, anul acesta. Ele pot avea drept consecinţă, în plus faţă de pierderile economice şi de vieţi omeneşti, degradarea malurilor, dar şi a solului pe care apa bălteşte mai mult timp. De aceea multe fluvii şi râuri din lume au fost îndiguite şi amenajate petru a rezista în astfel de situaţii. Acest lucru se întâmplă şi pe mare parte a cursului Dunării.