Sari la conținut

Meteopedia - Circuitul apei în natură

21 octombrie 2014. Ştiaţi că apa este atât de bătrână încât până şi dinozaurii au avut ocazia să înnoate în ea? Aceasta este la fel de bătrână ca Terra şi este parte a unui ciclu prin care se regenerează constant de aproximativ 4,5 miliarde de ani. Circuitul apei în natură este practic procesul de circulaţie continuă a apei în cadrul hidrosferei Pământului.

Acest proces este pus în mişcare de radiaţia solară şi de gravitaţie. Pe măsură ce apa parcurge în acest circuit, îşi schimbă şi starea de agregare, trecând succesiv din stare solidă, în stare lichidă sau gazoasă. Apa se mișcă dintr-un element component al circuitului în altul prin diferite procese fizice, cum ar fi: evaporarea, condensarea, infiltrația și scurgerea.

Evaporarea, este procesul prin care apa se transferă de la suprafaţa Pământului în atmosferă, în timp ce precipitaţiile provin din apa care s-a condensat în atmosferă şi revine ulterior pe Pământ. Infiltraţia reprezintă pătrunderea apei de la suprafaţa solului în interior, iar prin scurgere aceasta se deplasează la suprafaţa sau la interiorul Pământului. Procesul de evaporare a apei depinde de mai mulţi factori: vânt, temperatură şi umiditate.