Sari la conținut

Meteopedia - Energie verde obținută cu „cărbune alb”

13 octombrie 2014. Este binecunoscut faptul că precipitaţiile reprezintă o verigă importantă în circuitul apei în natură, ele alimentând, printre altele, apele curgătoare de pe pământ. Iar oamenii, în cursa lor infinită pentru găsirea surselor de enerigie, au început să folosească potenţialul energetic al apei, încă din timpuri străvechi, iar printre primele sisteme inventate s-au numărat ceasurile cu apă.

Locuitorii Mesopotamiei, ai Babilonului şi ai Egiptului antic au fost printre primii care au creat sisteme de irigaţii şi sisteme de măsurare a timpului cu apă. Treptat s-a descoperit adevărata valoare a „cărbunelui alb”, adică apa, în obținerea energiei electrice. Peste 45.000 de baraje sunt în toată lumea, iar cea mai puternică hidrocentrală, care poate funcționa tot timpul anului, este Itaipu, la granița dintre Brazilia și Paraguay. Aceasta folosește apele fluviului Parana, dar atunci când s-a format lacul său de acumulare, cascada Guaira, mai mare chiar și decât cascada Iguazu din apropiere, a dispărut complet sub ape.

În cazul nostru, Dunărea joacă un rol crucial în obținerea energiei electrice. În primii 1.000 de km de la izvoare, sunt 59 de baraje direct pe fluviu, iar în România, pe toate râurile afluente sunt peste 400. Hidrocentralele Porțile de Fier 1 și 2 sunt cele mai mari de pe Dunăre, iar lacul de acumulare are un volum de peste două miliarde de metri cubi de apă. Energia electrică astfel obținută este 100% „verde”, dar construcțiile hidrotehnice duc și la efecte negative asupra mediului, care se văd mult mai departe... pe litoral. Sedimentele aduse de fluviu nu se mai depun în lungul țărmului Mării Negre, iar plajele noastre dispar văzând cu ochii.