Sari la conținut

Meteopedia - Foehn-ul, curentul de aer cald

22 august 2014. Ştiaţi că numele de foehn pe care-l dăm uneori uscătorului de păr, este de fapt un vânt? La fel ca şi în cazul curentului de aer cu care ne uscăm părul, vântul care poartă acest nume este cald şi uscat. El se formeazӑ la munte, pe versanţii adӑpostiţi faţӑ de vȃnturile dominante. 

Numele de Foehn are la bază latinescul Favonius, ce reprezenta personificarea romană a vântului cald de vest. Termenul a fost preluat în germana veche şi a devenit phonno. 

Foehn-ul a fost observat prima dată în zona Munţilor Alpi şi se formează atunci când peste versanţii sudici bate vântul dinspre Marea Mediterană. Practic, masele de aer coboară apoi pe versanţii nordici şi se încălzesc adiabatic, cu 0.6 grade la suta de metri. Chiar dacă localnicii se plâng uneori de migrene, foehn-ul îndulceşte climatul local şi provoacӑ topirea timpurie a zӑpezilor.

Meteorologul Nicolae Ion-Bordei, doctor în Geografie, a fost cel care a studiat foehn-ul în România, vânt care apare mai ales în zona Subcarpaţilor de Curbură, în depresiunile din sudul şi sud-estul Transilvaniei.

Cel mai cunoscut foehn este Vântul Mare care suflă dinspre culmile Munților Făgăraș, spre depresiunea Oltului din Transilvania. Influenţa Vântului Mare se poate extinde mult spre nord, până spre podișul Târnavelor. Bate cu mai bine de 10 m/s, uneori zile în şir. Iarna topeşte rapid zăpada, provocând uneori inundaţii, iar vara are o acţiune pozitivă contribuind la coacerea mai rapidă a culturilor de câmp.