Sari la conținut

Meteopedia - Incendiul din Edo

10 octombrie 2014. Astăzi ne vom opri asupra dezastrelor provocate de vreme și anume incendiul din Edo, adică orașul Tokyo din zilele noastre. Incendiul a avut loc între 18 și 20 ianuarie 1657 și se presupune că a pornit de la un foc nesupravegheat dintr-o casă, mai ales că era mijlocul iernii. 

Mai există o legendă care spune că un preot japonez a dat foc unui chimono, ce aducea ghinion și flăcările au scăpat de sub control. Din acest motiv, incendiul din Edo, care a avut loc în perioada Meireki este cunoscut şi ca „Incendiul Mânecilor lungi”. Pe de altă parte, ca majoritatea orașelor japoneze, Edo avea construcţii din lemn și hârtie, iar clădirile erau foarte înghesuite, ceea ce permitea răspândirea rapidă a focului. Indiferent de cauză, vremea a jucat un rol esenţial în producerea unuia dintre cele mai devastatoare incendii din istorie.

Dezastrul a apărut după o lungă perioadă secetoasă, așa că totul era extrem de uscat. În plus la momentul declanşării focului vântul sufla cu putere și pompierii nu au avut nici șansa să-l stingă. Ca dezastrul să fie complet, după două zile, vântul și-a rotit direcția afectând și cealalaltă parte a orașului.