Sari la conținut

Meteopedia - Radiația solară

11 iulie 2014. Ştiaţi că radiaţia ultravioletă are lungimea de undă mai mare decât a razelor X, dar mai scurtă decât a luminii vizibile? Prin urmare, un foton de radiaţie ultravioletă transportă mai multă energie decât un foton din lumina vizibilă.

Radiaţia ultravioletă este de mai multe tipuri: UV-C este dăunătoare vieţuitoarelor şi poate cauza mutaţii cromozomiale şi distrugerea organismelor unicelulare. Din fericire este absorbită de stratul de ozon. Radiaţia UV-B, ajunge la suprafaţa Pământului într-o cantitate mică, dar are suficientă energie cât să penetreze pielea şi să ducă la cancer. Totuși ea este responsabilă și pentru producerea vitaminei D, esenţială vieţii. 

Radiaţia ultravioletă cu cea mai mare lungime de undă  este UV-A și deși slabă energetic, ea reuseste sa bronzeze. Totuși, poate duce la afecţiuni grave ale pielii, observabile după mulţi ani prin accelerarea îmbătrânirii. Pentru a proteja pielea de razele dăunătoare, mecanismul de apărare al organismului intră în funcţiune.