Sari la conținut

Meteopedia - Smogul și ploile acide

6 octombrie 2014. În anul 1943, în districtul Los Angeles din Statele Unite ale Americii s-a observat apariția unei pâcle alburii, care provoca usturimi la ochi. Fenomenul a persistat aproape 20 de ani, până în 1962. Autoritățile au pus totul pe seama poluării urbane a aerului, cunoscută sub denumirea de smog.

Smogul este un amestec de monoxid de carbon și compuși organici, rezultați din combustia incompletă a gazelor. Razele solare fac oxizii de azot și hidrocarburile să se combine și să condenseze sub formă de picaturi, ceea ce formează o ceață vizibilă și pătrunzătoare. Practic, oxigenul este transformat în ozon, un agent chimic care erodează cauciucul, usucă plantele și irită plămânii. Smogul a fost principalul vinovat al catastrofei londoneze din 1952, cand au murit 4.000 de oameni în 5 zile.

Nu de multe ori, poluanții ce se adună în atmosferă intră în contact cu picăturile de apă, formate din nori, și astfel apare ploaia acidă. Aceasta la rândul ei cade peste lacuri, păduri și pământ și poate duce la distrugerea unor întregi ecosisteme, inclusiv a sănătății umane.