Sari la conținut

Meteopedia - Temperaturile extreme

22 octombrie 2014. Că suntem sau nu pasionați de meteorologie, cu toții dăm cezarului ce-ai al cezarului când vine vorba de temperaturi. Ne îmbracam mai gros sau mai subțire pentru a combate frigul sau canicula, iar moda a transformat o necesitate într-un mod de expresie personală. Dar vestimentația nu poate face nimic atunci când vine vorba de temperaturile extreme. Cea mai mică valoare posibilă este minus 273,15 grade celsius, echivalentul punctului zero pe scara Kelvin, și corespunde încetării totale a mișcărilor atomice. 

Oamenii de știință au reușit să obțină în laborator temperaturi foarte apropiate de 0 absolut, până la a miliarda parte de unitate, stare în care materia capătă proprietăți deosebite.

Oamenii sunt capabili să reziste și chiar să lucreze la temperaturi extreme după standardele noastre. Expedițiile de la poli sunt nevoite să suporte zeci de grade sub 0, iar în minele de aur din Africa de Sud termometrele arată frecvent valori de peste 60 de grade Celsius. Dar universul are standarde mult mai ridicate. Temperatura spațiului cosmic este de aproximativ minus 270 de grade, iar lucrurile devin cu adevărat impresionante când ne uităm la clasamentul temperaturilor maxime.