Sari la conținut

Meteopedia - Trenele de condensare

8 octombrie 2014. Ana Barbu vorbește astăzi despre trenele de condensare, acele urme care apar pe cer în urma avioanelor, ca o dunga albă. 

Cei care cred în teoriile conspiraţiei susţin că aceste „dâre ale morții” conțin agenți chimici sau biologici pulverizați în mod deliberat la altitudini mari. Specialiştii îi contrazic, deoarece particulele aflate la peste 7.000 de metri altitudine, nu vor afecta pe nimeni. Formarea lor este cel mai adesea declanşată de vaporii de apă din gazele de eșapament sau de modificările presiunii aerului de-a lungul aripilor avionului. La fel ca și norii, sunt formate din apă sub forma unei suspensii de miliarde de picături sau de cristale de gheață.

Motivul pentru care nu sunt vizibile întotdeauna este simplu: apar doar dacă temperatura aerului este mai mică de minus 40 de grade Celsius, iar umezeala este suficient de mare.

Dacă atmosfera este uscată sau mişcările aerului sunt descendente, aceste urme dispar repede, pur şi şi simplu se uscă, semn de vreme bună. Dacă atmosfera este umedă, dar lipsită de nori, îşi vor face apariția trenele foarte lungi, persistente. Când cerul este plin de astfel de urme, poate fi semn că se apropie un front, mişcările aerului sunt ascendente şi susţin vaporii de apă condensaţi. În plus, poate indica o vreme instabilă, predispusă la furtuni.