Sari la conținut

Râul de sub Dâmbovița

10 noiembrie 2014 - Tezaur. Dâmbovița. Acest afluent al răului Argeș, care străbate Capitala, ar fi dispărut de-a lungul secolelor dacă nu ar fi devenit, încet-încet, un simbol al orașului. Cursul nu este navigabil iar curățenia canalului îi costă pe bucureșteni sute de mii de euro anual. Adevărata utilitate a răului o descoperim însă doar dacă îndrăznim să coborâm în adâncuri. Adică în rețeaua de canale de 18 kilometri care se află exact sub Dâmbovița, de la lacul Morii și până la Glina.

Costin Georgescu, fostul director al SRI, a fost, până în 1987, șeful unei întreprinderi special create pentru râul Dâmbovița: IACERD. Practic, avea misiunea de a transforma cursul râului, care era de zeci de ani haznaua orașului, într-un râu curat. 

Practic, sub Dâmbovița au fost construite două canale de scurgere care adună apele uzate. Lucrările au început în anul 1985, iar conform planului inițial urmau să fie gata până la vizita lui Gorbaciov, din 1987. Cu toate acestea, ultimele finisaje ale canalelor nu au fost făcute, deșeurile se adunau peste resturile de beton și ani la rând orice ploaie mai puternică din oraș producea inundații.