Sari la conținut

Revista presei internaționale - 20 martie 2014

20 martie 2014. Odată cu anexarea Crimeei, Vladimir Putin exorcizează spiritele trecutului scrie Sueddeutsche Zeitung. Ziarul german crede că semnalul lui Putin este că Rusia nu se mai dezmembrează, ci se extinde, iar lumea trebuie să aibă din nou respect față de puterea Federației. Europa se uită cum echilibrul său de securitate se anulează după decenii de stabilitate.

Rusia critică sancțiunile occidentale scrie Le Monde. După ce Occidentul a anunțat că pregătește alte sancțiuni împotriva Rusiei, reacția rușilor a fost una de batjocură în rândul celor care sunt vizați de restricțiile americane și europene. Vladislav Zurkov, consilier apropiat al președintelui Putin, a declarat că e interesat în America doar de operele lui Tupac, Allan Ginsberg și Jackson Polloc, iar pentru asta nu are nevoie de viză. Zurkov a spus chiar că e o onoare să fie pe lista sancționaților.

Prin anexarea Crimeei la Rusia, Putin riscă o coliziune cu Vestul. Corriere della Sera vede un singur scenariu: Occidentul trebuie să lovească Rusia acolo unde o doare cel mai rău. Problema e că o parte din Europa, cea care are interese substanțiale în Rusia, se va găsi într-o poziție riscantă. Corriere della Sera spune că găsirea unei soluții pare acum mai degrabă imposibilă decât dificilă.