Sari la conținut

Revista presei internaționale - 21 martie 2014

21 martie 2014. Șeful televiziunii de stat ucrainene a fost forțat să demisioneze, comentează Spiegel. Greșeala lui, în opinia celor care l-au atacat, a fost să transmită în direct discursul lui Vladimir Putin în care șeful de la Kremlin anunța anexarea Crimeei. Cotidianul german scrie că niciun oficial ucrainean nu a comentat demisia forțată a șefului televiziunii de stat. Mai rău este faptul că asemenea incidente sprijină discursul că la Kiev s-ar fi instalat la putere elemente extremiste de factură neonazistă.

Kievul crede într-un război inevitabil scrie Le Figaro. Forțele pro-ruse din Crimeea accelerează ritmul ocupației din pensinsulă, dar, în același timp, forțele ucrainene par să se pregătească pentru o confruntare directă. Despre Kiev se poate spune că a intrat într-o stare de război psihologic, mai ales după ce un soldat ucrainean a fost ucis la Simferopol, în Crimeea, comentează ziarul francez.

Publico, în Portugalia, scrie despre eterna dependență energetică de Rusia. Liderii UE nu ar trebui să vorbească doar despre sancțiunile împotriva Rusiei, ar trebui să pună accent pe modul în care pot reduce dependența Europei de gazele rusești. Ziarul subliniază că vorbim despre o dependență puternică, Uniunea Europeană plătește trei miliarde și jumătate de euro în fiecare lună Gazpromului.