Sari la conținut

Vioara de milioane

20 octombrie 2014 - Tezaur. I se spune „Catedrala” pentru că sunetul produs de micuța cutie de rezonanță te duce cu gândul la o impunătoare și solemnă construcție gotică. Vorbim despre singura vioară Guarneri din patrimoniul României, adică despre o piesă de artă evaluată la câteva milioane de euro. 

Vioara, semnată Guarneri, a ajuns în România prin donația văduvei lui George Enescu, Maria Cantacuzino. Renumitul compozitor a folosit vioara mai mult de 30 de ani, tocmai pentru că aprecia gravitatea și deplinătatea sunetului produs. Asta după ce a folosit o perioadă în concerte un Stradivarius. De altfel, rivalitatea simbolică între Stradivarius și Guarneri este notorie și durează de la primele creații ale celor doi celebri lutieri italieni: Antonio Stradivari și Guarneri del Gesu. Amândoi au trăit în Cremona și au creat, în aceeași perioadă, instrumente pentru violoniști renumiți. 

De când a ajuns în România, vioara Guarneri a fost păstrată în cutia originală, în condiții foarte bune, dar departe de ochii lumii. În urmă cu câțiva ani însă, vioara a fost pusă la treabă. Acum poate fi văzută și ascultată într-un turneu extraordinar cu Gabriel Croitoru, artistul care și-a câștigat, prin concurs,  dreptul de a o folosi. 

România deține în patrimoniu, în acest moment, și un Stradivarius, cumpărat în anii '50 pentru violonistul Ion Voicu. Valoarea amândurora depășește 20 de milioane de euro.