Sari la conținut

Din|interior. Securitatea lui Ceaușescu și terorismul

Terorismul a devenit o problemă globală. Iar lupta împotriva acestei ameninţări include şi România! În prezent, serviciile anti-teroriste române previn posibilele atentate alături de servicii din peste 80 de ţări. România nu a făcut însă mereu parte din efortul global de combatere a terorismului. Înainte de anul 1989, Securitatea lui Nicolae Ceauşescu prefera mai degrabă să colaboreze cu unii dintre cei mai temuţi terorişti ai secolului XX. Cum şi mai ales de ce s-a ajuns la asta? Aflaţi, mâine, de la ora 14:00, dintr-un reportaj special „Din interior”.

Dan Voinea, general, fost procuror militar: Fosta Securitate a colaborat cu organizaţii teroriste. Teroriştii cam veneau în România la odihnă aici sau la tratament.

Cristian Troncotă, profesor, fost decan Facultatea de Informații, Academia Națională de Informații: Ei au mutat problemele lor, conflictele lor de acolo, politice, pe teritoriul României.

Ion Georgescu, colonel (r), fost ofiţer Unitatea Specială de Luptă Anti-teroristă (USLA): La noi nu erau protejaţi, dar nici nu era o atitudine fermă, ca să-i iei, să-i încarcerezi, să faci nu ştiu ce.

Mădălin Hodor, cercetător CNSAS: Aceasta este iarăşi o chestiune delicată: cât de mult a fost regimul de la Bucureşti implicat în antrenarea, sprijinirea şi organizarea prin intermediul acestor grupări a unor acţiuni teroriste.