Sari la conținut

24 de minute | Adriana Săftoiu: Nicușor Dan este o ideologie în sine

Adriana Săftoiu consideră cu nu Ilie Bolojan se face vinovat de rezultatele de la aceste alegeri locale, așa cum a acuzat Mihai Voicu, vicepreşedintele PNL, care a condus până astăzi filiala din sectorul 1.

E nedrept. Domnul Bolojan nu este singurul responsabil”, a arătat Adriana Săftoiu, amintind de discrepanța dintre voturile obținute în țară și voturile obținute în București.

Ilie Bolojan, secretar general al PNL, a obținut potrivit rezultatelor parțiale 70,940% la primăria din Oradea. De asemenea, la nivelul țării, PNL s-a clasat la circa 5 procente în spatele PSD.

Tonul nu poate fi triumfalist”, a precizat ea, adăugând că rezultele nu au fost proaste. În schimb, scorul din București a fost „dezamăgitor”.

Prim-vicepreşedintele PNL a mai spus că a fost implementarea codurilor de integritate a fost o decizie corectă.

Întrebată dacă va primi susținerea pentru a prelua conducerea PNL București, ea a răspuns că rămâne de văzut după ședința de astăzi de la ora 15:00.

Adriana Săftoiu a punctat că partidul său a făcut două greșeli: în privința votului într-un singur tur și în privința tacticii cu trei candidați.

Nici oamenii noștri nu au reușit să bată PSD”, a spus ea cu privire la primul aspect. În legătură cu cele trei propuneri de candidați la primăria generală înaintea lui Cătălin Predoiu – Cristian Bușoi, Ludovic Orban și Marian Munteanu – ea a precizat că „nu e de vină un singur om” și a spus că deciziile au venit din BPN al partidului.

În legătură cu votul în două tururi, Adriana Săftoiu a spus că astfel „se întâmpla cerința străzii”.

Prim-vicepreşedintele PNL a mai spus că USB nu e inamicul PNL. Uniunea Salvați Bucureștiul ar urma să devină Uniunea Salvați România pentru a candida la alegerile parlamentare din toamnă. Săftoiu a adăugat că rămâne de văzut ce ideologie va avea formațiunea condusă de Nicușor Dan.

Nicușor Dan nu e nici de dreapta, nici de stânga. El este Nicușor Dan, o ideologie în sine”, a spus Adriana Săftoiu.

Am văzut că ni se reproşeatză că nu s-a retras Cătălin Predoiu. În momentul în care doamna Gorghiu și domnul Blaga s-au întâlnit cu nicuşor Dan şi să facem sondajul respectiv, să spunem clar ca dacă domnul Predoiu iese pe 3 se retrage, Nicușor Dan a refuzat asta. În ultima săptămână de campanie nici el nu era sigur că era pe doi. A refuzat propunerea. Cu siguranţă că Predoiu se retrăgea dacă era pe locul 3. Pe sondajele proprii Cătălin Predoiu era cu patru procente peste Nicușor Dan”, a mai spus Adriana Săftoiu.

În ceea ce privește afirmațiile președintelui de onoare al PNL, Adriana Săftoiu a răspuns că „nu împărtășesc toate opiniile cu domnul Quintus”.

Adriana Săftoiu a mai spus că în anumite locuri PNL va face alianțe cu UDMR, dar că în București va avea o relație de opoziție cu PSD. În ceea ce privește USB, ea a precizat că „depinde de liderul USB” dacă va fi potrivită o colaborare. „Am văzut că el a spus că va vota în funcție de proiecte. Rămâne de văzut până la parlamentare ce ideologie îmbrățișează”, a menționat ea.

Prim-vicepreşedintele PNL a vorbit și despre electoratul liberalilor din această campanie. „Electoratul nu l-am pierdut neapărat pentru că a plecat la Nicușor Dan, ci pentru că a stat acasă. Soluția nu este să înlăturăm criteriile de integritate”, a subliniat ea.

Despre ședința de astăzi de la ora 15:00, Adriana Săftoiu a spus că nu e suficient de văzut „cine vine și cine pleacă”, ci că „trebuie pusă în discuție strategia pe termen lung”.