Sari la conținut

24 de minute. Andrei Țărnea: Vizita premierului Cioloș în SUA, importantă și reușită

 

 „E o vizită importantă și, în acest sens, reușită. Mesajul principal pe care premierul însuși l-a transmis înainte de a pleca în Statele Unite a fost că își dorește ca parteneriatul strategic româno-american să fie la fel de important în componenta economică precum în cea strategică”, a spus Andrei Țărnea.

Acesta a atras atenția și asupra faptului că Dacian Cioloș și miniștrii care îl însoțesc se întorc din SUA cu o listă de așteptări din partea autorităților americane și a mediului de afaceri. „S-a vorbit foarte mult – și în media, și în cercurile de experții- despre deciziile legate de investiții în infrastructuri, fie că e vorba de infrastructuri de transport, de logicistică, de infrastructuri energetice, pentru a putea beneficia realmente de poziția strategică”, a adăugat directorul executiv al Institutului Aspen România.

În ceea ce privește eliminarea vizelor pentru românii care vor să călătorească în SUA, Andrei Țărnea a reamintit că 2016 este un an electoral și peste Ocean, subiectul imigrației fiind unul sensibil. „ Mă astept să reluăm viguros acest subiect în 2017, când vom avea un guvern nou la București și o administrație nouă la Washington”, a spus Andrei Țărnea.  

Premierul Dacian Cioloș a spus după întâlnirea avută la Casa Albă cu vicepreședintele american Joseph Biden, că SUA vor sprijini România în dezvoltarea de instrumente financiare pentru întreprinderile mici și mijlocii, dar și pentru creșterea calității managementului companiilor de stat.

„Am discutat totodată despre posibilitatea de a dezvolta relațiile de cooperare în domeniul economic, de a stimula investițiile americane în România, avem și susținerea Casei Albe pentru acest lucru — un subiect pe care de altfel l-am discutat nu numai ieri la Detroit, dar și astăzi cu secretarul Pritzker pentru Comerț ( secretarul american al comerțului, Penny Pritzker — n.r.). Avem o foaie de parcurs unde Statele Unite o să ne sprijine pentru a dezvolta instrumente financiare pentru întreprinderile mici și mijlocii, dar și pentru a dezvolta calitatea managementului companiilor de stat”, a explicat premierul, într-o declarație de presă la Casa Albă.