Sari la conținut

24 de minute | Bogdan Naumovici: Mi se pare că Klaus Iohannis cheamă societatea civilă la consultări „la mișto”

Florin Negruțiu: Partidul Colectiv, denumirea apare într-o postare de pe pagina ta de Facebook. Vorbeai despre necesitatea acestui partid sau a unei liste de oameni care să candideze. Vrei să faci un partid nou?

Bogdan Naumovici:Nu vreau să fac eu un partid. Am spus că ar fi bine să se facă. Una din cea mai mare greșeli este să te pui în fruntea unei astfel de mișcări, pentru că nu este despre un om, despre un grup mic de oameni, este despre o necesitate a unei jumătăți de țară cel puțin. Este vorba despre ideea de a propune o altă listă la administrația locală din București. Cred că asta se poate face. Avem nevoie de 239 de oameni care să fie cinstiți și competenți. Ar trebui să fie axați pe comisiile din Primărie. 

Putem avea primul pas către redatul de încredere către oamani, că putem face o schimbare, pentru că cel mai mare dușman e dezamăgirea, tot vrem schimbări. Acum nu se face o schimbare de sistem, se schimbă câte un om. Iohannis și dacă era Superman nu cred că avea cum să rezolve tot ce vrea strada de unul singur într-un an.

Candidezi?

Nu vreau să candidez la Primărie. Aș candida la un moment dat pentru un post de parlamentar, să merg să dau mesaje, asta știu eu să fac, nu știu sa fac străzi, dar cred că e nevoie de un om care știe să facă străzi.

Spune-mi un nume de candidat la Primăria București.

Nu știu. Trebuie să fie un om care a activat la privat și nu are afaceri cu statul. Dar, dacă am face o comisie de oameni, arhitecți, specialiști în drept, cred că am putea să găsim omul ăla. Partidul nu e despre mine. E doar ideea mea. 

Ai mai încercat acum trei ani să faci un partid, F9, Forța 9. Cât de greu este să convingi un corporatist să renunțe la confort și să se alăture unui partid?

Nouă ne-a fost imposibil. Nu zic că nu se poate, dar nouă ne-a fost imposibil. Depinde de cât e el de sătul. E greu să renunți la gradul de confort ca să te sacrifici. Acum cred că se poate face. Acum trei ani am pornit de la un grup mic de oameni armonizați ideologic. Am pornit de la ideologie și cred că e calea anevoioasă de a face lucruri. 

Dacă acum câțiva ani pentru noi problema era cum să facem un stat minimal, acum e cum facem să nu se mai fure în România, măcar o vreme. Și atunci aș porni de altundeva: am nevoie de oameni noi. Dacă sunt cinstiți și competenți sunt dispus să le acord încredere. 

Care ar fi candidații? Există un grup de inițativă?

Nu. O grămadă de oameni mi-au răspuns. Așteptăm să fie oameni propuși de colegii lor de serviciu, nu mă aștept să vină din stradă propunerile. Avocații pot recomanda avocați buni, arhitecții - arhitecți buni.

Cred că ar trebui oprită hoția. Mă aștept ca niște oameni, patru ani, să pună viața lor în paranteză și să încerce să facă ceva bine. 

Aseară am văzut oameni cu pancarte împotriva ANAF, probabil cu frustrări de contribuabili. Pe cei care plătesc taxe nu îi reprezintă nimeni.

Ei sunt doar jecmăniți ca să țină în spate pe cei care profită de asta, cât și pe votanții lor. Dintre pancarte nu știu câte sunt adevărate. Politicienii au trecut prin multe demonstrații. Pleci de la premisa că omul cu pancarta cu ANAF e cinstit. Nu pot să nu îmi pun problema că multe pancarte nu sunt oneste, sunt făcute de oameni care vor să confuzeze lumea. Dacă pui pancarte cu „Jos sistemul politic”, „Jos patriarhul”, „Anarhie”, nu știi ce să mai crezi. 

70.000 de oameni au fost în stradă. Dă-mi un titlu pentru ce se întâmplă în aceste zile în România.

Fierbere. Durere. Sunt multe perspective asupra manifestațiilor de stradă de zilele astea. Cred că cea din București este un fel de a-ți gestiona tristețea și durerea provocate de ce s-a întâmplat la Colectiv. Au fost foarte afectați de tragedia de la Colectiv. Faptul că vii și îți manifești durerea face parte din procesul de vindecare.

Sunt bucăți evidente de manipulare în ieșirea în stradă.

Plimbatul ăsta 15 kilometri în fiecare zi cu oameni care se duc a doua zi la serviciu tinde să descurajeze. Să te duci să strigi în fața unor clădiri goale mi se pare inutil. Du-te când e sesiune! Ce se întâmplă dacă lipsești trei ore de la serviciu? Te dă afară? Nu te dă nimeni afară. 

Disiparea mesajelor este interesul tuturor politicienilor. Să strigi alegeri anticipate... Cred că numai PNL vrea alegeri anticipate. Cred că strada nu are de ce să strige alegeri anticipate. Dacă strada vrea schimbare, nu trebuie să ceară alegeri anticipate. Ar candida tot vechile partide și ar câștiga încă patru ani.

Spui că partidele și-au trimis agitatorii?

Nu spun, așa cred. Pentru că strigătul pentru alegeri anticipate e cam concertat, cam de la aceiași oameni care au susținut idei ca tezele PNL. Așa îmi sună mie. Cred că preluatul strigătului e onest, dar inițiatul strigătului... 

S-a prelungit programul metroului până la ora 1.00. Directorul Metrorex simpatizant cu strada... Sunt întrebări pe care ți le pui. 

Ce fel de revoluție este asta?

Nu e o revoluție. Revoluția o judeci în funcție de schimbări. Am mai văzut guverne schimbate. Am mai văzut filmul ăsta. Nu am văzut schimbarea, totuși.

Ce ar trebui să se schimbe ca să fie revoluție?

Ar trebui să apară o alternativă organizată a societății civile care să meargă să candideze. Mâine își dă demisia Parlamentul. Ce se întâmplă? Cu ce îl umplem?

Nu cred că se mai poate face odată CPUN.

Președintele cheamă strada la Cotroceni.

PR. Președintele Iohannis are niște sfătuitori destul de slabi. Iohannis a pierdut un an. Avea strada de partea lui și nu a făcut nimic. Da, cheamă strada la consultări. Pe cine chemi de pe stradă? Strada nu e organizată în vreun fel, de-aia e foarte ușor de manipulat. 

Îmi spunea o colegă că președintele nostru pare un turist în România. În primul rând, pe cine chemi de pe stradă? Pe Claudiu Crăciun? Cine strigă mai tare? Fiecare generație care face 20 de ani are revoluția ei, dar ar trebui să se uite ce s-a mai întâmplat. Ori ar trebui să fie unul în stradă să zică: stai așa, că s-a mai întâmplat asta acum 5 ani, 7 ani, vorba lui Churchill, hai să nu mai facem aceleași greșeli, hai să facem unele noi! Mi se pare că îi cheamă - aproape că îmi vine să zic - la mișto, oricum primul ministru va trebui să fie agreat de o majoritate parlamentară.

Am avut un premier trei ani. Cum ai caracteriza epoca Victor Ponta?

Mi se pare că Ponta a avut niște bube personale în cap, dar a avut norocul că a prins sfârșitul crizei economice. Nu cred că i s-a datorat. Cum a avut și Tăriceanu norocul să guverneze pe creșteri. 

Da-mi un titlu. Victor Ponta egal... ?

Ca apa sfințită, nici bună, nici rea. Ponta nu face nici bine, nici rău. A ieșit foarte dibaci cu demisia de ieri. Nu știu dacă e un capăt de drum. Ponta a ieșit ieri cu capul sus. Nu și-a dat demisia pentru că a plagiat, nu pentru că e cercetat penal, ci pentru tragedia de la Colectiv, care cred că e cel mai puțin imputabilă lui. Chipurile și-a dat demisia de onoare pentru cei care nu și-au asumat.

Ce premier ar trebui să propună Iohannis? Tehnocrat sau politic?

Nici nu mă interesează. Nu cred în tehnocrații numiți de politicienii actuali, toți banii partidelor vin de la ministere și primării. 

Nu-ți place clasa politică actuală. Există un politician în care ai încredere?

Nu. Știu un membru din Parlament care a intrat pe listele de la Noua Republică. Știu că a făcut la moțiuni, numai lucruri bune, nu a avut niciun vot de la colegii lui. Știu un om, dar nu știu dacă să îi spun politician.

Îți acord un minut să convingi corporatistul care se uită la noi să intre în Partidul Colectiv.

Dacă te-ai săturat, dacă ți se pare că plătești prea mulți bani și nu primești nimic din ei, dacă te-ai săturat să nu te reprezintă nimeni, dacă ai observat că nu ai spitale, școli sacrifică-ți patru ani din viață pentru restul vieții. 

 

 

 

Pe aceeași temă