Camelia Potec despre Jocurile Olimpice

24 Minute

Camelia Potec vorbește la „24 de minute” despre Jocurile Olimpice și despre performanțele sportivilor români la Rio. 

Multipla campioană Camelia Potec a declarat, la emisiunea „24 de minute”, că gimnasta Cătălina Ponor nu ar fi trebuit să fie activă pe rețelele de socializare și să citească pe internet știrile despre ea în perioada în care a fost la Jocurile Olimpice pentru a nu fi afectată de mesajele negative. De asemenea, Camelia Potec a amintit că Ponor este campioană olimpică și a subliniat că gimnasta nu avea nimic de demonstrat la Jocurile Olimpice de la Rio. Mai mult, fosta sportivă a spus că, în opinia ei, un sportiv care merge la Olimpiadă face în primul rând acest lucru pentru el și pe urmă pentru țară. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Camelia Potec a mai spus că dacă fanii Larisei Iordache au demoralizat-o intenționat pe Cătălina Ponor „nu este un lucru de cinste, un lucru onorabil”. 

Multipla campioană a povestit că și ea s-a confruntat cu mesaje negative în 2012 la fel ca și Cătălin ponor, dar a ales să nu mai citească nicio știre și să nu mai fie activă pe Facebook. 

„Am trecut și eu prin acest lucru în 2012, nu chiar la acest nivel la care a trecut Cătălina. Amândouă am fost campioane olimpice în 2004. Ea, din fericire, așa a dorit să continue sportul și la această ediție a Jocurilor Olimpice. Să ne amintim că este medaliată la ediția anterioară. 

Este posibil ca să fi simțit foarte mult negativism din țară, mai ales că e o fire activă, care urmărește tot ce se întâmplă în presa din România, pe rețelele de socializare, își dorește să țină legătura cu fanii ei tot timpul. Eu am sperat că făcând asta, oamenii vor înțelege prin ce a trecut ca să ajungă la Jocurile Olimpice și îmi pare rău pentru ea că nu a reușit să arate care e adevarata valoare. Nu avea nimic de demonstrat, din punctul meu de vedere la această ediție a JO. Iar dacă, într-adevar, s-a întâmplat cu fanii Larisei ce s-a întâmplat, nu este un lucru de cinste, un lucru onorabil pentru un popor cum suntem noi, ar trebui să ne protejăm valorile nu să le denigrăm pentru că străinii nu o vor face pentru noi.

Deja presiunea vine singură, te pregătești cu gândul să nu te faci de râs, să nu faci de râs țara, să nu faci de râs populația acestei țări. Cu siguranță că în momentul în care mai primesti și mesaje prin care ești jignit, prin care ți se spune că nu ai ce căuta acolo, cu siguranță această presiune crește. 

Eu în 2012 am preferat să nu citesc nimic, să nu mai fiu activă pe Facebook și am trecut mai ușor prin acea ediție a JO și m-am refăcut mai repede în momentul în care am decis să mă retrag. Cred că decizia Cătălinei de a rămâne online și a citi toate lucrurile negative nu a fost foarte benefică. Își va demonstra singură cât de puternică e să treacă peste această perioadă”, a spus Camelia Potoc. 

De asemenea, Camelia Potoc a subliniat că un sportiv nu trebuie să se gândească la antrenamentele pe care le face ca fiind sacrificii, deoarece nu te poți pregăti pentru un eveniment cum este Olimpiada fără să faci cu plăcere sportul respectiv.

„Foarte mult te pregătești pentru un asfel de eveniment și ce e mai interesant e că nu îți garantează nimeni și nu ești sigur că vei reuși. Trebuie să ai psihic puternic, să fii pregătit și de eșec și de câștig, și câștigul îți poate face rău. Trebuie să știi mai nou cum să abordezi eșecul față de poporul tău. 

Ca sacrificii, eu nu am considerat că pentru un sportiv de performanță acestea se numesc sacrificii ca să ajungi la olimpiadă și să încerci să câștigi o medalie cât mai valoroasă. Nu cred că poți să ajungi să te bați pentru o medalie olimpica decât dacă faci cu plăcere ceea ce faci, decât dacă te ambiționezi singur că trebuie să muncești pentru ceea ce îți dorești tu. De foarte puține ori poți reuși să câștigi o medalie olimpică daca ești împins de la spate.

Ideal e ca toți cei care ajung la Olimpiadă să facă asta pentru că le place. Să nu considere că au făcut multe sacrificii ca să ajungă acolo. Eu cred că dacă un sportiv ajunge la Olimpiadă o face în primul rând pentru el. Până să ajungi la Olimpiada, tu ca sportiv trebuie să te duci ore întregi la antrenament. Acolo nu ai România în spate, nu ai populația țării care să te încurajeze, în fiecare dimineață la ora 04.00 când te trezești să spună „hai, reprezinți România”.

Te gândești numai tu, îți stabilești numai tu obiectivul pe care îl ai de îndeplinit și unde vrei să ajungi. E adevărat că în momentul în care ajungi să te bați la o medalie olimpică mai ai și această presiune că reprezinți acel număr de milioane de români, dar până acolo drumul e presărat și cu bune și cu rele, ai de trecut peste niște etape, trebuie să reziști psihic la perioada de pregătire. Asta o faci pentru tine, după care o faci și pentru țară”, a precizat multipla campionaă. 

Camelia Potec a câștigat medalia de aur la 200 m liber la Olimpiada de la Atena - 2004. În 20 de ani de activitate sportivă a cucerit peste 200 titluri naționale și a realizat multiple recorduri. Pe 31 octombrie 2013 a devenit președinte al Federației Române de Natație și Pentatlon Modern (FRNPM), fiind cel mai tânăr președinte de federație din România.

Camelia Potec a câștigat medalia de aur la 200 m liber la Olimpiada de la Atena - 2004. În 20 de ani de activitate sportivă a cucerit peste 200 titluri naționale și a realizat multiple recorduri. Pe 31 octombrie 2013 a devenit președinte al Federației Române de Natație și Pentatlon Modern (FRNPM), fiind cel mai tânăr președinte de federație din România.

 

Emisiunea online „24 de minute” se transmite LIVE de la 12.30. Alte ediții ale emisiunii 24 de minute pot fi urmărite AICI.

Citiți AICI știri despre Jocurile Olimpice de la Rio și rezultatele sportivilor români.

Alte Recomandări