Sari la conținut

24 de minute | Ciprian Ciucu: Mi-aș dori foarte mult votul liberal clasic

Imediat după ce și-a anunțat candidatura de independent la Primăria Capitalei, Ciprian Ciucu - care este susținut în demersul său de M10, partidul Monicăi Macovei - și-a dat demisia din funcția de președinte al Consiliului Național de Integritate.

Pe de altă parte, Mihai Polițeanu, lider Inițiativa România, spunea în urmă cu o săptămână, tot la  „24 de minute”, că ar trebui creată o alianță civică pentru alegerile din București împotriva marilor partide. El spunea că Ciprian Ciucu și Nicușor Dan ar fi candidați onorabili și cinstiți și tocmai de aceea, retragerea unuia dintre ei ar fi  „soluția rațională și în beneficiul celor care au ieșit în stradă”

Despre strategii de campanie, posibilă retragere, dar și despre ce înseamnă integritatea aleșilor locali a discutat Florin Negruțiu cu Ciprian Ciucu la emisiunea „24 de minute” de la Digi24.

Ciprian Ciucu se declară un „produs al Bucureștiului” și un candidat cinstit, pe care îl cunosc vecinii din bloc și cei cu care joacă baschet săptămânal. Are 38 de ani, vine din mediul ONG, a lucrat în București, a învățat în București și spune că este probabil singurul candidat cu șanse care vine dintr-un cartier „populat cu blocuri”, mai precis de la etajul 8 al unui bloc din Drumul Taberei. „Eu vin cu o viziune integrată asupra Bucureștiului și îmi propun să reformez Bucureștiul mai profund, pentru că știu ce înseamnă ca o unitate să fie funcțională”, spune Ciprian Ciucu. „Oamenii trăiesc în București în șase orașe diferite. Dacă ne uităm la venitul Primăriei, în sectorul 1 sunt 78 de mii de persoane juridice care plătesc taxe şi impozite”, a arătat Ciprian Ciucu. 

Deocamdată este susținut de partide mici, dar este în discuție și cu alte formațiuni. Cu Nicușor Dan spune că ar putea avea un dialog și recunoaște că dacă ar pune resursele împreună, ar face o figură mai bună. Numai că Nicușor Dan preferă deocamdată să aibă un proiect singur, nu discută și nu dă un discurs ferm. Dacă își va schimba stilul, se poate discuta, susține Ciprian Ciucu.

Cu toate că lumea îi atribuie, în general, același gen de electorat care l-ar susține și pe Nicușor Dan, Ciprian Ciucu spune că și-ar dori foarte mult votul liberal clasic și se vede mai degrabă pe culoar cu Ludovic Orban. De altfel, a mărturisit el, a făcut parte din PNL, dar în anii 90, când era „cool” să fii în PNL. Acum, nu cred că se poate discuta cu acest PNL, a declarat Ciprian Ciucu în emisiunea „24 de minute” de la digi24.ro. În 98 erau oameni competenți, acum sunt oameni de succes în mediul de afaceri.

Monica Macovei venea din altă zonă, dar partidele sunt incapabile să se reformeze, crede Ciprian Ciucu.

„Le-am zis golani și derbedei celor din consiliile locale, unde iau șpăgi și sunt plătiți de Apa Nova. Dacă mergi acolo ca să sifonezi, nu e OK”, a declarat fostul președinte al Consiliului Național de Integritate.

Ciprian Ciucu a explicat că are o firmă mică de consultanță, care a avut două contracte cu statul, de 70.000 de euro, obținute cinstit. A fost consultant pentru Banca Mondială și Comisia Europeană și a lucrat pe diverse proiecte. Nu ar avea mai mult de 5.000 de euro pentru a investi în campania lui și de aceea se bazează pe susținerea ONG-urilor și a site-urilor independente și mizează și pe puterea de penetrare a Facebook-ului. 

Întrebat dacă știe cât e salariul primarului general, a recunoscut că nu știe cu exactitate, bănuiește că e în jur de 5.000 de lei, în orice caz, bani insuficienți pentru a-ți lua o casă. Nu știe exact nici cât este o călătorie cu RATB (bănuiește că 2 lei), pentru că, a explicat Ciprian Ciucu, folosește cartela electronică încărcată cu 50 de lei, pe care o validează de câte ori se urcă în autobuz și nu-l interesează costul exact.  Are mașină, are și loc de parcare plătit, obținut de la Administrația locală, dar merge și cu RATB-ul. „Asta e o problemă? Eu merg des, dar încarc cartela. Nu m-a interesat (costul biletului - n.r.)”, a explicat candidatul la Primăria Capitalei.

Are un plan pentru decongestionarea traficului în Capitală. „Scoatem metroul dincolo de centura Capitalei și facem parcări mari. Acolo, înainte de a intra în Otopeni sau Voluntari, ducem metroul până acolo, se urcă cetățeanul cu cartela de parcare - se plimbă cu cartela la metrou şi RATB”, a explicat Ciprian Ciucu. 

Întrebat, în final, dacă a dat vreodată șpagă, candidatul independent spune că nu, dimpotrivă, a pierdut, din cauza aceasta, contracte pe care ar fi trebuit să le câștige. „Sunt una din victimele corupției”, a spus Ciprian Ciucu.

Urmăriți interviul integral în înregistrarea video de mai sus.

Alte emisiuni „24 de minute” pot fi urmărite AICI