Sari la conținut

24 de minute| Cristian Ghinea: USR sprijină o moţiune de cenzură a PNL

Deputat USR şi ex-ministru al Fondurilor Europene în Guvernul Cioloş, Cristian Ghinea a fost în direct începând cu ora 12.30. Potrivit acestuia, USR va sprijini o moţiune de cenzură a PNL pe tema graţierii şi modificării codurilor penale prin ordonanţe de urgenţă, dar şi referendumul declanşat de şeful statului.

 

USR este pregătit să intre în logica electorală specifică unui referendum, a declarat deputatul Cristian Ghinea, referindu-se la tentativa Guvernului Grindeanu de a trece prin ordonanţe de urgenţă graţierea mai multor pedepse şi modificări al Codul Penal şi Codul de Procedură Penală. "Eu abia aştept să mergem în campanie şi să explicăm oamenilor problemele astea. PSD nu asta a promis în campania electorală. Liviu Dragnea spune că doar el ştia programul de guvernare, dar în programul de guvernare nu apare aşa ceva".

În schimb, completează Ghinea, a existat o formaţiune care s-a prezentat în faţa electoratului cu problema graţierii şi a amnistiei în centrul agendei sale. Însă nu a intrat în Parlament. "Singurul partid care a promis graţiere şi amnistie în campania electorală a fost Partidul România Unită, al lui Sebastian Ghiţă. Deci, dacă vreţi, Ghiţă a fost singurul borfaş onest, a spus exact ce vrea să facă. Restul au spus: salarii, pensii, lapte şi miere şi au început guvernarea cu ceva pe care nu l-au promis în campanie", arată Cristian Ghinea.

Acesta consideră referendumul declanşat de preşedintele Klaus Iohannis ca fiind un pas logic, generat de un context extraordinar. "Atunci când nişte guvernanţi fac pe sub masă asemenea chestiuni, să le aduci la lumină. Altfel, eu nu sunt mare fan al unor referendumuri în materie penală. Sunt la limită, nu e bine să stârnim oamenii în aceste chestiuni. Dar, deja răul a fost făcut, deja Guvernul a venit, repet, pe sub masă, fără să anunţe, cu idei de ordonanţă de urgenţă. Asta, după ce ministrul Iordache, în audierile de la Parlament, din Comisia juridică, a spus explicit: nu ne-am gândit la problema asta, nu am vorbit-o în campanie, dar dacă va fi să propunem graţiere şi amnistie o să facem o largă dezbatere cu societatea civilă, cu Academia Română. Ei, la câteva zile după această declaraţie, domnul Iordache a postat pe site-ul Ministerului Justiţiei proiectele de ordonanţă de urgenţă. De ce este nevoie de ordonanţă de urgenţă pentru chestiunea asta? Asta e o altă întrebare de bază", a declarat deputatul USR, la emisiunea 24 de minute.

Cât priveşte partea de acţiune parlamentară în problema graţierii şi a modificării codurilor penale de către Guvernul Grindeanu, USR şi PNL vor colabora. Cristian Ghinea: "Am anunţat că susţinem moţiunea de cenzură a PNL. Are nevoie de numărul de semnături mai mare, depunem şi moţiunea simplă a USR. Sper să intre amândouă, pentru că avem nevoie de dezbatere".

Pe aceeași temă