24 de minute | Expert în securitate: Turcia a fost obligată să normalizeze relația cu Rusia 

24 Minute

Nu avea ce să facă. În primul rând, Rusia este principalul partener comercial al Turciei. Turismul în Turcia reprezenta o factură de 28 de miliarde de dolari, dintre care rușii erau grosul, urmați de germani. Nivelul turiștilor ruși cu 77% în urma embargoului impus de Vladimir Putin, al germanilor cu 38% de procente și al francezilor cu 30%. Am mai văzut și tensiunile politice la nivelul UE. Germania a recunoscut genocidul armean, o chestiune care trena de 15 ani, a dorit să reașeze raporturilor turco-germane pe adevăratele coordonate de putere. A fost un semnal politic.

Ori Turcia era izolată, era obligată să caute o normalizare cu Rusia, mai ales că are o serie de proiecte cu Rusia. Prima centrală nucleară turcească e construita de Rosatom. Rosatom oprise proiectul. În aceste condiții, pentru că politica externă e o afacere, gândești la rece, ești pragmatic. Erdogan a fost realist”, a spus expertul în securitate Ștefan Popescu.  

De asemenea, expertul în securitate a atras atenția că Turcia a subliniat că Rusia este „un prieten și un partener strategic”.

Domnul Erdogan nu numai că și-a cerut scuze pentru doborârea avionului rus, dar ați văzut pentru Turcia Rusia este un stat prieten și un partener strategic, asta arată ceva”, a spus Ștefan Popescu. 

Referitor la summitul NATO de la Varșovia din 8-9 iulie, expertul în securitate a apreciat că Rusiei i se va cunoaște o „preeminență în Ucraina și Belarus” și concentrarea securitară va fi pe Polonia și Țările Baltice.

„S-a mai întâmplat ceva: ministrul de Externe al Rusiei se afla la Paris când omologul său francez a spus, în perspectiva summitului de la Varșovia, că nu dorește o confruntare cu Rusia. Va fi o reeditare a summitul de la București din 2008 când Rusiei i se va cunoaște o preeminență în Ucraina și Belarus, iar concentrarea securitară va fi pe Polonia și Țările Baltice”, a subliniat Ștefan Popescu.  

Emisiunea „24 de minute” începe la ora 12:30 și este difuzată exclusiv online, de luni până vineri.

Alte ediții ale emisiunii „24 de minute” le puteți urmări AICI.

Expertul în securitate Ștefan Popescu a spus la emisiunea 24 de minute că Turcia a fost izolată de Occident și s-a văzut obligată să normalizeze relațiile cu Rusia. De asemenea, expertul a subliniat că președintele Recep Erdogan a luat și o decizie pragmatică când a reînnodat relațiile cu Rusia deoarece statul rus este principalul partener comercial al Turciei.

Alte Recomandări