Sari la conținut
News Alert

„24 de minute” | Jurnalistul Mazen Rifai: Teroriștii sunt cetățeni belgieni, nu pot fi învinovățiți refugiații 

Mazen Rifai a declarat că nici comunitatea musulmană nu poate înțelege cum se pot întâmpla atentate ca cele de la Bruxelles. 

„Ce văd la televizor m-a speriat și pe mine. Vorbesc cu soția mea româncă și mă întreb oare pot eu să mă gândesc să fac lucrurile astea? Când apare la televizor că musulmani, imigranțiii au făcut asta și asta. Răspunsul e nu. Nici noi nu putem înțelege lucrurile astea. Noi avem alt mod de gândire față de un cetățean român. Noi vedem că suntem victime. Noi am trimis în Belgia 6.000 de refugiați care sunt doctori, ingineri. Niciun sirian din cei un 1,2 milioane de acum din Europa nu a făcut nimic. Teoriștii sunt cetățeni belgieni. Nu putem să îi acuzăm pe refugiați că ei sunt vinovați. Sunt victime. Luptători din Europa au plecat în Siria și omoară poporul nostru acolo”, a spus jurnalistul sirian.  

Jurnalistul sirian a declarat că cei care pun la cale atentate în Europa provin din zona Magrebului și a arătat că e vorba despre oameni care s-au născut în țările respective, care au cetățenia acelei țări, care au studiat acolo. Mazen Rifai a precizat că radicalizarea acestor oameni arată că nu sunt bine integrați în societatea care i-a adoptat. 

„Dacă vorbim de religie noi vorbim de pace și de Dumnezeu. Dumnezeu e unic la orice religie. Oamenii care au făcut ce au făcut în Madrid, Paris, Belgia au venit din zona Magrebului. Sunt la a treia generație, care nu au fost integrați corect. Orice societate trebuie să îi dea identitatea lui corectă. Noi avem un regim dictatorial, pe care nu îl interesează individul. Se încurajează să fim certați între noi. Se crează un haos total în comunitate, în care numai ura primează. Nu suntem solidari. Noi ne certăm între noi. Trebuie să fie cineva să ne conducă ca să fim uniți. Îmi pare foarte rău că nu a venit cineva să ne învețe lucrurile astea. Să aibă cineva grijă de noi să ne învețe cum să fim civilizați, cum să facem politică. Nu avem direcție. Sirienii nu suntem extremiști deloc. Eu am venit de acolo, știu cine suntem”, a spus Mazen Rifai. 

Jurnalistul a spus că refugiații vor să meargă în Germania tocmai pentru că această țară are programe de integrare foarte bune. 

De asemenea, Mazen Rifai a declarat că în România toți refugiații sirieni care au venit până acum au fost integrați de comunitatea siriană de la noi din țară. 

„România nu trebuie să dea bani. Noi avem comunitate puternică și îi ajutăm. Îi intregăm în comunitate. Le găsim locuri de muncă. De la român să vedem un zâmbet”, a spus jurnalistul.

Jurnalistul Mazen Rifai a scris și o carte cu mărturiile refugiaților, adunate din centrele pentru refugiați din Europa.