Sari la conținut

24 de minute | Monica Macovei: Tragedia din Colectiv arată că întreaga clasă politică este bună de aruncat la gunoi

Claudiu Pândaru: După ce 23.000 - 25.000 de oameni au ieșit pe stradă, premierul și primarul Sectorului 4 și-au dat demisia. Cabinetul lui Victor Ponta pleacă acasă, inclusiv Gabriel Oprea. Cum comentați?

Monica Macovei: E foarte firesc să își dea demisia, trebuia să și-o dea mai demult. Tragedia de la clubul Colectiv a arătat că întreaga clasă politică actuală este bună de aruncat la gunoi.

Dvs. nu faceți parte tot din clasa politică?

Eu am luptat cu corupția din 2005 și nu mă simt parte a acestui sistem politic care trebuia aruncat la gunoi pentru că nu îi pasă de oameni. Mesajul este: gata cu această clasă politică care a împânzit țara de corupție, sunt rețele de crimă organizată. Trebuie să dispară acest sistem politic care ucide. El trebuie să fie ucis, nu oamenii. Vorbim despre PNL, PSD, UNPR.

Să dispară partidele sau oamenii?

Trebuie să dispară partidele care sunt formate din acești oameni. 

Și dvs. ați făcut parte din această clasă politică.

Am făcut parte, dar am creat instituții anticorupție, care astăzi funcționează. Uitați-vă la ce face DNA, curăță clasa politică de astfel de oameni. Nu despre mine e vorba aici, ci despre acești oameni care s-au mulțumit să stea la putere, să tragă la putere.

De ce își dă astăzi demisia Ponta? E bine că și-o dă. Și Piedone acum. Oamenii vor dreptate. Era bine să își dea demisia imediat după tragedia de la clubul Colectiv. 

Eu nu mă consider politician, pentru că, în România, politician are o conotație negativă. 

Au început discuții despre formarea unui nou guvern. Care ar trebui să fie deznodământul acestor ieșiri în stradă?

Niciunul dintre aceste partide nu trebuie să mai facă parte din noul guvern. Dacă Opoziția se gândește să facă o majoritate cu UNPR, atunci e inutil. 

Cred că deja au dat semnale că nu vor face asta...

În niciun caz nu trebuie să facă majoritate cu UNPR. Personal, nu cred nici în PNL. Până și președintele Iohannis vorbește acum de corupția care ucide. Dar ce au făcut până acum? De ce nu au spus și până acum?

Am avut miniștri și parlametari corupți. Îl avem pe Liviu Dragnea, pe Victor Ponta.

Vi l-ați fixat ca țintă pe Klaus Iohannis?

Dau un exemplu de om care constata acum două zile că corupția ucide, dar până acum nu a făcut nimic ca să preîntâmpine. De-abia acum s-a trezit. Numai când avem parte de o tragedie reacționăm.

Funcționarii trebuie să nu mai accepte șpagă. Reformarea administrației.

Vedeți oportun un guvern de coaliție, un guvern minoritar sau alegeri anticipate?

Un guvern de tehnocrați.  

Pe cine ați vedea în fruntea unui guvern de tehnocrați?

Să reflectez la un nume. Acum suntem sub șocul acestei vești. Nu aceste partide. Eu nu spun nu nici la alegeri anticipate.

Traian Băsescu constată că Victor Ponta a demisionat și adaudă un „Mulțumesc”. E un om în care ați pus încredere la un moment dat în cariera dvs...

Eu nu i-aș mulțumi. Trebuia să o facă de când a fost descoperit că a plagiat, de când a fost trimis în judecată.

Este încheiată cariera politică a lui Victor Ponta?

Da

A lui Gabriel Oprea?

Da. Sper să nu se întoarcă vopsit.

Dacă oamenii care au ieșit în stradă vor fi nemulțumiți vor trebui să iasă din nou în stradă, până vor fi mulțumiți. Strada este soluția. Democrația asta înseamnă. Să pui în aplicare voința oamenilor. Strada i-a spus și lui Iohannis ce nemulțumiri are. Că nu mai vor corupție, că nu mai vor legislația care nu le permitea celor din diaspora să voteze.

După alegeri, clasa politică părea să fi înțeles mesajul oamenilor. Nu vă temeți că va trece euforia?

Dacă se va anunța un guvern care nu va fi pe placul oamenilor, cu aceleași partide, cu aceiași „criminali” ai României și ai libertății, sunt sigură că oamenii vor ieși în stradă. 

Din partea PNL îl avem pe Cătălin Predoiu, singurul nume vehiculat. Credeți că este cel mai potrivit politician din PNL care să conducă un guvern?

Nu cred că PNL va trebui să conducă un eventual guvern. Nimeni din PNL! Au fost la Putere. Au schimbat cu ceva România? De-asta am spus un guvern de tehnocrați. Klaus Iohannis poate numi un guvern de tehnocrați.

În aceasă dimineață primul care a anunțat demisia a fost Liviu Dragnea. A părut că Dragnea l-a împins pe Ponta să ia această decizie. Vi se pare că Dragnea este un alt tip de politician?

Nu. Sunt toți o apă și-un pământ. Nu e nicio diferență între Dragnea, Ponta și alții din PSD sau din clasa aceasta politică. 

Dragnea spunea că vicepremierul nu a vrut să își asume o astfel de demisie. 

Foarte rău. Reaminteasc moartea polițistului, plagiatul, întrebările rămase fără răspuns legate de coloana oficală. Toate acestea sunt abuzuri. Oprea nu are ce să caute în niciun guvern, nici cu PSD nici cu PNL.

Cum a ajuns un astfel de politician în această funcție? Domnul Oprea era chiar cel care ținea majoritatea. 

Tocmai de-asta, pentru că forma majoritatea. Ca și UDMR, era cel care completa numărul de locuri ca să facă majoritatea. Calități de politician sau de om care să-și servească țara nu avea. 

Alegerile anticipate ar trebui să aibă ca rezultat un număr de peste 600 de aleși?

Așa au stabilit prin lege, din păcate. În opinia mea, ar trebui să păstrăm părerea electoratului, care a spus 300. 

Mă întorc la viitorul carierei politice a dvs. Sunteți europarlamentar și lider al unui partid mic. Veți intra cu acest partid în alegerile de anul viitor?

Da.

Care sunt țintele dvs.?

Țintim primari în câteva localități, iar la parlamentare țintim un număr cuprins între 5% și 10% dintre parlamentari. Nu avem de gând să fim înghițiți de partidele mari care s-au dovedit a fi nepăsătoare față de România. Poate că vom face alianțe locale, dar la parlamentare vom merge singuri. 

Îmi povesteați că ați fost la clubul Colectiv anul trecut.

Am fost anul trecut la o petrecere anuală dată de cel cu care am lucrat pe comunicare în alegerile prezidențiale. Nu a fost un concert, a fost o socializare. Am fost prima oară în viața mea la această fostă fabrică. Am fost șocată că acolo sunt cluburi.

Mare parte dintre actualii și foștii primarii de sector sunt reținuți, au dosare, alții urmează... Acești primari au fost aleși de bucureșteni și de români. Sunt slab pregătiți românii în a „mirosi” că e ceva în neregulă? Sau se schimbă omul când ajunge în această funcție?

Pentru mulți dintre primari era clar de la început că nu vor face nimic altceva decât să fure. Mă îndoiesc că acum Bucureștiul va vota un primar asupra căruia să planeze orice suspiciune de corupție. 

Citiți și:

Victor Ponta a demisionat de la conducerea Guvernului

Cristian Popescu Piedone a demisionat

Surse: Gabriel Oprea ar putea fi urmărit penal pentru abuz în serviciu

FOTO VIDEO Tragedia din Colectiv | Zeci de mii de oameni au protestat în Bucureşti


Pe aceeași temă