Secretar de stat în Ministerul Justiției despre strategia anticorupție

24 Minute

Adrian Baboi-Stroe, secretar de stat în Ministerul Justiției, a explicat la emisiunea 24 de minute că noua strategie anticorupție își propune să creeze un standard, „să ridice ștacheta”, astfel încât măsurile să nu mai poată fi abrogate. Cel mai important mecanism al strategiei anticorupție este transparența. De asemenea, referitor la sistemul PREVENT dezvoltat de ANI, care încă nu a trecut de Parlament, Adrian Baboi-Stroe a subliniat că este un sistem foarte bun și a îndemnat „publicul să scrie Parlamentului și să ceară adoptarea cât mai rapidă a acestui proiect de lege”.  

adrian baboi stroe

Agenția Națională de Integritate (ANI) a anunțat la data de 15 iunie 2015 că a finalizat proiectul „PREVENT – Sistem informatic integrat de prevenire a conflictelor de interese in achizițiile publice”.

Sistemul PREVENT are drept obiectiv prevenirea în timp real a conflictelor de interese. Va fi implementat într-o primă fază la achizițiile din fonduri europene, apoi la întreg sistemul de achiziții publice la nivel național. 

Practic, toți funcționarii sau persoanele implicate în procesul de achiziții publice pe fonduri europene și nu numai, mă refer și la șefi de instituții, și la consultanți evaluatori, vor fi monitorizați în timp real și acest sistem va emite avertizări atunci când în procedurile de licitație participă rude de gradul I sau gradul II pentru a câștiga contracte și au legături cu persoanele implicate in aceste procese. Este un sistem preventiv 100% care va ajuta toate instituțiile implicate să gestioneze acest fenomen”, anunța la acea vreme președintele ANI, Horia Georgescu.

Însă, proiectul de lege nu a trecut de Parlament. Întrebat dacă a primit vreo explicație cu motivul pentru care Parlamentul amână proiectul de cinci luni, secretarul de stat în Ministerul Justiției a spus că nu a primit un răspuns clar. 

„În martie, proiectul de lege privind acest sistem preventiv al ANI era prevăzut pentru a primi votul final în Senat. Au urmat niște retrimiteri la comisii, amânări succesive, sesiunea parlamentară s-a încheiat. Nu pot decât să sper că în sesiunea de toamnă votul va fi dat și legea va trece. Sistemul PREVENT este foarte bun. Ce înseamnă să valorifici deja datele existente. Nu cele de pe site uri, ci baza de date cu declarații de interese ale ANI care pot fi interogate. E o bază de date imensă. Trebuie valorificată. De ce le strângem? Doar ca să facem controalele inspectorilor ANI? Dacă fac legătura între declarațile de interese și companiile comisiilor de licitații publice pot să descopăr potențiale conflicte de interese. Ăsta e un exemplu bun de prevenție. E un proiect important și îndemn publicul să scrie Parlament și să-i ceară adoptarea cât mai rapidă a acestui proiect de lege”, a spus Adrian Baboi-Stroe.

Emisiunea online „24 de minute” se transmite LIVE de la 12.30. Alte ediții ale emisiunii 24 de minute pot fi urmărite AICI.

Citiți și:

Noua strategie anticorupție cuprinde măsuri antiplagiat
Noua strategie anticorupţie. Raluca Prună: Faptele de corupție ne fură și mie și dumneavoastră ceva din buzunar

Alte Recomandări