Sari la conținut

24 de minute | Presa americană, criticată după alegerile din SUA

Radu Florescu, membru în comitetul executiv al Democrats Abroad și CEO Centrade, a criticat presa americană pentru că s-a pronunțat prea devreme asupra victoriei lui Hillary Clinton și a explicat că sondajele de opinie de dinaintea Zilei Alegerilor, care o creditau pe candidata democrată drept câștigătoare, au fost incorecte. De asemenea, el a precizat că victoria lui Donald Trump reprezintă și o victorie e comunicării: „Dacă repetăm mesajul, trebuie să prindă. E exact ce a făcut Trump”. Urmăriți emisiunea integrală în clipul video de mai jos. 

„Democraţii au avut încredere că vor ieşi cu 51 de locuri la Senat. De fapt, e o altă realitate. Avem un Congres 100% republican, cu Casa Albă republicană. E un şoc pentru mai mulți oameni. Sondajele n-au fost corecte, media s-a pronunţat puţin prea devreme că o să iasă Clinton. Dacă ne uitam cine a votat pentru Trump și cine pentru Clinton. Minoritarii au ieşit mai puţin pentru Clinton, dacă ne uitam la 2012, alegătorii afro-americani, latino. A fost o mare problemă pentru Clinton, în particular în Florida. Trump a avut o susținere destul de importantă. A avut o marjă mai ridicată de susținători de sex feminin, chiar după scandal”, a spus românul stabilit în SUA. 

Radu Florescu a adăugat că victoria lui Donald Trump în Wisconsin, un stat care nu a mai votat cu republicanii de mai bine de 50 de ani, a fost un șoc. 

„Sondajul principal de ieri a fost de 45% pentru Clinton, 42% pt Trump. Cu o marjă de eroare de 3-4 puncte. Sondajele au fost probabil incorecte. Nu au luat în calcul un aspect important. Au fost foarte mulți republicani care nu au declarat în sondaje dacă vor vota pentru Trump”, a spus CEO-ul Centrade. 

Radu Florescu a adăugat că Donald Trump a avut un mesaj clar definit de-a lungul campaniei, cu care a reușit să-și atragă alegătorii de partea lui. 

„A avut un mesaj cheie, a rămas cu el. Nu s-a dus mult spre dreapta, spre stânga și mesajul a prins. Mesajul e că trebuie să schimbăm acest sistem, că sistemul nu merge. A fost un atac la adresa lui Obama. Mesajul pentru susținători a fost: mă simt afară din aceste sistem și îl vreau înapoi. Mesajul a prins și, dacă ne uităm la rezultat, a mers bine”, a spus Radu Florescu. 

America a ales. A fost bătălia finală din cea mai crâncenă luptă pentru Casa Albă din ultimii 80 de ani. Şi e decizia care ar putea transforma, în anii următori, nu doar democraţia americană, ci lumea întreagă. Donald Trump este președintele ales al Statelor Unite

Emisiunea „24 de minute” începe la ora 12:30 și este difuzată exclusiv online, de luni până vineri. Alte ediții ale emisiunii le puteți urmări AICI.