Sari la conținut

„24 de minute”| Radu Puchiu: Anul acesta ne propunem să unificăm site-urile tuturor ministerelor 

Radu Puchiu a declarat că un model de urmat pentru digitalizarea administrației publice este cel britanic. Toate instituțiile publice și ministerele Marii Britanie au fost reunite în site-ul Guvernului. 

Cel mai bun exemplu este cel britanic. Ei au trecut printr-o fază de standardizare și unformizare a tuturor site-urilor administrației publice. Gov.ukeste singurul portal de intrare. Cred că e un model de urmat. Avantajul este că codul sursă al acestui site este public. Modelul britanic există, trebuie să găsim o formulă prin care să îl internalizăm cu tot ce înseamnă el. Anul acesta ne propunem să unificăm ministerele. Ar fi un bun exemplu pentru restul admin. Apoi agentii din subordine urmeaza intr-o fază ulterioară. E ce s-a întâmplat și în Marea Britanie. Calendarul a fost șase luni pentru ministere, iar pentru restul departamentelor aproape un an și ceva. E vorba de acea informație minimală de care am nevoie ca cetățean. Și site-ul britanic, dacă intrați. Nu sunt toate detaliile pe care le găsiti pe site-urile ministerelor. Unde sunt, face trimitere la un site al ministerului în care găsesc informații mai detaliate. O pagină de interes general ne propunem să fie într-un site centralizat”, a spus Radu Puchiu. 

De asemenea, echipa coordonată de Radu Puchiu lucrează în continuare la standardizarea prezenței online a administrației publice.

O structurare mult mai bună a informațiilor, o structură mai logică a informațiilor de interes public, și o uniformizare a site-urilor. Cred că este important și cum comunicăm”, a spus coordonatorul echipei de „Servicii online și design”.

Radu Puchiu a precizat, totodată, că unele proiecte care au vizat creșterea interacțiunii cu cetățenii au fost foarte bine primite de oameni. 

Am pus la punct tot ce înseamnă prezența online a Guvernului de la site până la social media. E un efort de comunicare pe aceste canale, cred că aici lucrurile s-au îmbunătățit. Se vede din reacția oamenilor. Au fost mai multe proiecte care au vizat creșterea interacțiunii cu cetățenii. Portalul de date,data.gov.ro, ultimul exemplu Comisia de tăiat hârtii, un proiect eminamente online în care interacționăm cu cetățenii”, a spus Radu Puchiu. 

Radu Puchiu a subliniat că o preocupare constantă a echipei sale este cea legată de securitate.

„E o amenințare continuă. În mediul online și IT e ceva natural. Guvernul suferă și mai mult, pentru că sunt atacate de restul site-urilor. Nu e o regulă, pentru că sunt și entități private atacate, așa cum arată raportul SRI. E o preocupare constantă pentru partea de securit. Sper să nu avem un incident major, cel puțin la Guvern. Există un ghid transmis de către entități care se ocupă de prevenţie. La centrul Guvernului sunt oameni specilizați pe zona de a proteja sistemul informatic”, a precizat Radu Puchiu.  

Coordonatorul echipei de „Servicii online și design” a explicat că în subordinea lui lucrează 24 de persoane și că se bazează foarte mult pe programul de internship al Guvernului. Mai mult, aplicația pentru telefon a Guvernului a fost creată de interni.

„Are 24 de oameni. Cu mențiunea că 10-12 lucrează în suport IT pentru Palatul Victoria. Există o componentă de securit, iar restul care lucrează în zona serviciilor online, a parteneriatului pentru guvernarea deschisă. Avem 2 sau 3 programatori care ne-au ajutat în site-urile pe care le-am pus la dispoziție. Nu avem programatori în sensul clasic al cuvântului. Luăm componente de cod de peste tot și le punem în platformele noastre, fără să cheltuim foarte mult. Ne-am bazat și ne bazăm în continuare pe internship. Anul aceste avem 150 de interni în tot Guvernul. O parte din ei vor face practică și la noi. Aplicația de mobil pentru guvern România e creată de interni”, a spus Radu Puchiu. 

Alte ediții ale emisiunii „24 de minute” puteți urmări AICI.