Sari la conținut

24 de minute | Reprezentant al societății civile: Corupția, un fenomen care a devenit atât de natural în România   

Florin Negruțiu: Spuneți-mi despre voi și cum ați ajuns la Cotroceni.

Elena Calistru: Sunt ONG-istă de când am ieșit de pe băncile facultății, de când am terminat Științe Politice. Acum trei ani am înființat Funky Citizens, care încearcă să traducă, pe înțelesul cetățeanului, unele lucruri din politică. Cum ar fi bugetele. 

Ați avut una dintre cele mai mari prezențe anul trecut. Când ați verificat ce au spus adevărat și ce nu politicienii.

Elena: Da, am avut mult de lucru anul trecut. Am pornit un Google Doc prin care puneam la dispoziția cetățenilor un model de plângere penală.

Tudor, tu ai fost unul dintre cei mai propuși din partea străzii pentru consultările de la Cotroceni. 

Tudor Benga: Sunt antreprenor, conduc două business-uri de e-commerce. Sunt un om care încearcă să se implice în viața cetății. Scriu, protestez. Pe numele meu au venit cele mai multe mailuri când s-au cerut propuneri pentru consultări la Cotroceni. 

Elena, voi, ca organizație, ce ați susținut la Cotroceni?

Elena: Am susținut faptul că strada este mai inteligentă decât pare la prima vedere. Oamenii au nevoie de timp pentru a se coagula și au nevoie și de altceva decât să se revolte. Mulți vor reuși să se strângă în ONG-uri, candidați, partide. 

Nu este un lucru bun faptul că parlamentarii au mărit lefurile bugetarilor?

Elena: E important de subliniat că protestele din stradă nu sunt ale hipsterilor corporatiști artiști împotriva sistemului public. Sunt convinsă că fiecare dintre noi are rude sau prieteni care lucrează în sistemul public și își face bine treaba. E bine să le redăm acestor oameni demnitatea. Dar 10% pentru toată lumea este nedrept, mai ales pentru cei care performează în administrația publică. 

Tudor, de ce crezi că Parlamentul a votat mărirea salariilor?

Tudor: Știți cu ce seamănpă această reacție? Cu reacția lui Ceaușescu la 21 decembrie, în balcon: „Vă mai dau bani la salariu”. E o încercare tactică de a bulversa guvernul tehnocrat care va apărea. Să aduci genul ăsta de măsură cu genul ăsta de impact fiscal - nu contest că unii oameni merită -este cvasi iresponsabil. 

Un parlamentar are aceeași legitimitate ca și președintele Iohannis. Au aceeași legitimitate. Care e diferența dintre ei, numărul de voturi?

Tudor: Întrebarea e: Au reprezentat acești parlamentari interesele cetățenilor sau propriile interese?

Elena, poți să îi dai un răspuns lui Tudor?

Elena: Mi-e foarte greu să fac o afirmație la adresa parlamentarilor. Ce interese să reprezinți, când interesele tale se schimbă de la o zi la alta?

Nu e niciun parlamentar în care să aveți încredere?

Tudor: Nu cred că nu se găsește niciunul de încredere, dar au eșuat. Nu mai votați cu bile la secret!

Care este sursa răului? Acești parlamentari au fost aleși uninominal...

Elena: Au fost votați uninominal într-un sistem care nu permitea intrarea unor candidați independenți. Legislația s-a schimbat de-abia anul acesta. Asta nu a permis oamenilor noi, competenți, dar fără susținere politică, să intre pe liste. Era nevoie de un număr mare de semnături și de bani pentru a susține o campanie. Susținerea partidului a fost una covârșitoare.

Ce spui, Tudor, de propunerea lui Dacian Cioloș ca premier?

Tudor: Cel puțin la nivel simbolic, după trei ani în care am fost conduși de un premier suspectat de plagiat, să avem un om care a dovedit profesionism la nivel înalt în Uniunea Europeană... Din câte știu, nu planează asupra lui suspiciuni legate de integritate. Meritocrația și integritatea sunt îndeplinite de Dacian Cioloș.

Sunt ministere unde ar trebui să fie puși tehnocrați, Elena?

Elena: Știm că există resurse umane limitate în cadrul partidelor. Partidele din Parlament nu au resurse umane. Nu aș ști să numesc cinci oameni din partide pentru aceste portofolii. Nu i-au scos în față. Nu avem genul acesta de personaje. M-aș uita în eșalonul al doilea din ministere, pentru că sunt oameni competenți.

Tudor: Partidele românești iubesc structurile ierarhice vasale. În condițiile astea, nu ai cum. Trebuie să chemi oamenii care au idei și care trebuie să își poată câștiga o constituență. 

La anul pe vremea asta, Tudor, o să te văd într-un partid deja existent?

Tudor: Am dubii foarte mari. Mi-aș dori ca partidele să deschidă competiția internă, ca în Marea Britanie. Dar am mari dubii.

Care e varianta fezabilă? Înființarea unui nou partid sau deschiderea unor partide existente?

Tudor: Partidele nu se vor deschide atât timp cât nu există competiție. Lupta trebuie să se ducă pe toate palierele până vom obține o piață politică mai deschisă decât cea de astăzi.

Vor continua protestele? Ce ar putea să aducă din nou oamenii în stradă?

Tudor: Cred că suntem într-un punct în care strada a repurtat o serie serioasă de succese. Acum, o grămadă din cererile străzii sunt acolo. Unele se soluționează zilele acestea. Tot establishment-ul ține ochii pe stradă. Dar lucrurile se vor duce. O să vină sărbătorile... 

Ce fac oamenii între două luări de poziții civice?

Elena: Unii stau și discută între ei. Știu un caz, într-un oraș, unde oamenii au luat câte un parlamentar din județul lor la verificat. O doamnă medic s-a apucat să facă educație civică cu pacienții. Asta fac oamenii în perioada asta: construiesc.

Cât de prezentă este corupția?  

Tudor: A doua zi după Colectiv, nu am auzit pe nimeni să întrebe cum a fost posibil ca un local din România să nu aibă șase ieșiri. Nimeni nu întreba. Pentru că toată lumea știa. Știa că acele rotițe au fost unse. Corupția este un fenomen care ne-a devenit atât de natural și de prezent. 

Ce este corupția mică?

E prezentă, dar nu înseamnă că nu putem face ceva ca să schimbăm asta. Știu doi oameni care nu au dat șpagă ca să primească autorizație de construcție. A durat doi ani în plus până au obținut-o, dar au obținut-o. Nu vom deveni peste noapte mai buni cu cei din jur, dar mulți au început să se gândească de două ori.

Voi ați dat șpagă?

Elena: Eu am dat, a fost pentru o prietenă care era operată.

Tudor: Eu am făcut-o când eram mai tânăr, când eram șofer. Și mi-a părut rău, m-am oprit din a o mai face. 


Elena Calistru, de la ONG-ul „Funky Citizens” și Tudor Benga, reprezentant al unui grup din Piață, i-au înaintat președintelui Klaus Iohannis o listă cu propuneri concrete pentru reformarea clasei politice. 


Pe aceeași temă