Sari la conținut

24 de minute|Fondatorul „Inițiativa România”, despre alegerile într-un tur: Guvernul Cioloș nu a avut curaj 


„Sunt sceptic cu privire la revenirea la două tururi. Cred că este o decizie mai degrabă politică nu constituțională. Guvernul Cioloș trebuia să aibă curaj să dea ordonanță de urgență. Primarul trebuie să aibă cea mai mare reprezentativitate alături de președintele României. Partidele au încercat să își conserve locurile câștigate pentru că primarii în funcție au cele mai mari șanse să câștige cu un sigur tur de scrutin. Guvernul Cioloș a pasat responsabilitatea la partide. Nu a avut curaj”, a spus Mihai Polițeanu. 

Citiți și: Curtea Constituţională a decis: Alegeri locale într-un singur tur

Liderul „Inițiativa România” a explicat că alegerea unui primar într-un singur tur are două consecințe: lipsa reprezentativității și cel mai probabil câștigător va fi primarul în funcție. 

„Este o problemă de reprezentativitate, într-un singur tur ești ales dacă ai luat cel mai mare număr de voturi. În două tururi înseamnă că dacă nu ai atins 50 % +1  din voturi în primul tur, mergi în turul al doilea, se fac alianțe politice, oamenii își schimbă opțiunea dacă alegerea lor inițială nu a trecut de primul tur. Primarul ales în două tururi are cea mai mare reprezentativitate. A doua consecință este că primarul în funcție, având cea mai mare notorietate, este cel mai probabil să câștige în primul tur”, a declarat Mihai Polițeanu. 

Mihai Polițeanu a mai vorbit și despre scandalul privind diluarea dezinfectanților din spitale. Inițiativa România a publicat lista contractelor Hexi Pharma pe  și a arătat că „în 2015, compania Hexi Pharma a avut 20 de contracte cu Spitalul de Arși cu o valoare totală de 26.150,7 de euro. Contractele au fost obținute prin încredințare directă, nu prin licitație”. 

„Ne-a atras atenţia un drept la replică în care compania Hexi Pharm îl acuza pe Cătălin Tolontan de defăimare spunând că în 2015 nu a avut contracte cu Spitalul de Arşi. De două luni lucrăm la un proiect privind analiza achizițiilor publice şi am vrut să vedem ce e acolo. Descoperirile sunt fabuloase. Sunt 20 de contracte prin încredinţare directă cu Hexi Pharm. Am descoperit că este vorba de o relație contractuală între spitale şi Hexi în valoare de 26 de milionae de euro între 2012 şi 2015. Sunt 9.400 de contracte, numărul e enorm. 9.100 sunt prin incredinţare directă. Spitalele şi Ministerul Sănătății au fentat competiţia, nu au mers pe licitaţie și au atribuit contracte sub plafonul legal. În București în ani au fost 2500 de contracte, 100 sunt prin licitaţie, totalul sumelor este de 6 milioane de euro, dintre care două milioane este vorba de încredinţări directe, fără licitaţie”, a spus fondatorul „Inițiativa România”. 

Cătălin Tolontan și Gazeta Sporturilor au publicat începând cu 25 aprilie o serie de investigații privind diluarea intenționată a dezinfectanților din spitale. 

În centrul investigațiilor este firma Hexi Pharma, producător de substanțe dezinfectante și lider de piață, care a livrat produse inclusiv pentru Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică (Spitalul de Arși), unde au fost internate mai multe victime ale tragediei de la Colectiv și care au murit din cauza infecțiilor intraspitalicești. 

Compania a negat acuzațiile și a spus că nu au livrat dezinfectante Spitalului de Arși. 

Citiți și: 
Patronul Hexi Pharma, în vizorul DNA. Procurorii au clasat însă, în 2014, plângerea făcută pe numele lui Dan Condrea
Afacerile cu statul ale patronului Hexi Pharma
Achiziții controversate la Institutul Oncologic din București
Scandalul dezinfectanţilor diluați. Substanțe din peste 200 de spitale vor fi analizate în zilele de Paşti