Sari la conținut

Corneliu Dobrițoiu, la „24 de minute”: Gabriel Oprea a folosit elicopterele Armatei în scop politic

Prima temă este scandalul despre care discutăm de zile bune, stârnit după moartea polițistului de la Rutieră. Dvs ați cerut demisia lui Gabriel Oprea în urmă cu câteva zile. Vă mențineți poziția?

Poziția mea a fost determinată de informațiile apărute în presă. Instituția nu a avut o poziție foarte clară.

În aceeași declarație ați făcut referiri la felul în care Gabriel Oprea se folosea de insfrastructura Armatei.

Dumnealui, în calitate de ministru (al Apărării, între 2009 și 2012 - n.red.), a simțit nevoia unui dispozitiv de securitate mai dezvoltat, care angaja resurse la fel ca la Ministerul de Interne. În deplasările sale în scop politic a folosit din plin resursele Armatei. În perioada respectivă bugetul Apărării era dezechilibrat, insuficient. Ca să folosești banii din buget pentru deplasări cu elicopterul în scop politic în repetate rânduri denotă anumită atitudine față de sistem.

Ele nu ar fi nici legale?

Bine ar fi să fie analizate. S-au făcut sub egide ale zborurilor de instrucție. Dacă te deplasezi la o întâlnire de partid te folosești de mijloacele partidului.

Zborurile de instrucție erau în acte trecute așa?

Trebuie înțeles că echipajele elicopterelor de transport când se deplasează pentru a satisface niște nevoi, pentru a transporta ministrul, tot zbor de transport este și urmează anumite cutume profesionale, dar în scripte așa figurează. 

Spuneți un lucru pe care nu l-am mai auzit în spațiul public.

Ministrul aprobă zborurile de instrucție. Problema e că cel care utilizează acel zbor participă la alte misiuni. Depinde de aparatul cu care se zboară. Echipajul derulează aceleași activități și la transportul de persoane și la echipaje.

Dvs spuneți că apar minciuni în actele armatei atunci când vorbim de zboruri de instrucție folosite de Gabriel Oprea?

Unele dintre ele. Finalitatea a fost în scop politic și nu militar. Ele ar trebui cercetate.

Ați făcut vreo sesizare?

Când am fost ministru, premierul Ponta a trasat ca sarcină miniștrilor din guvern să facă un audit în primele luni. Eu l-am informat pe premier că nu poți să faci un audit într-o lună de zile. Am făcut o analiză de stare, prilej cu care au apărut unele probleme legate de avansări. Paradoxul este altul. Netransmise de mine, eu l-am informat pe premier, cum au ajuns ele în presă? În aceeași perioadă, în spațiul redus de timp, șase luni de zile, s-a făcut un control despre pensiile militare. Ce pot spune este că în urma procesului de recalculare a pensiilor a rezultat o sumă de aproximativ 3 milioane de euro pe an pe care ministerul o plătea în plus.

I-ați spus premierului Ponta de aceste lucruri, i-ați spus și despre modul în care dl Oprea a folosit aparatele ministerului?

Nu te poți duce la premier decât cu un documentar în urma unei analize. Eu n-am mai apucat pentru că n-a mai fost timp.

Există actele la minister?

Cum să nu! Au fost situații în care presa a semnalat faptul că au fost folosite mijloacele armatei la deplasări politice. În documentele ministerului o să găsiți zborurile așa cum au fost ele planificate. Mai departe, echipajul nu poate să dea detalii.

Vorbiți despre zboruri. Dl Oprea nu a fost singurul demnitar care a beneficiat de echipamentul armatei. Au fost alți miniștri?

Aceste date pot fi accesate de către organele de anchetă. Un zbor cu persoane... ministrul trebuie să aprobe urcarea la bord a persoanelor civile din afara ministerului.

Ați văzut documente în care apar numele altor demnitari români?

Nu s-a făcut o anchetă, pentru că a venit luna decembrie și ministerul condus de liberali a fost predat social-democraților.

Pare destul de grav. Autoritățile ar trebui să se autosesizeze?

Povestea autosesizării e una lungă și siropoasă. Ar fi trebuit să se autosesizeze când a apărut în presă. Nu acum, la ani și ani după.

Vorbeam de elicopter. Sunt și alte tipuri de escorte ale poliției și armatei.

Un demnitar, în speță ministrul apărării, are voie la protecție 24 de ore din 24. Depinde de nivelul de percepție a ministrului asupra riscurilor și amenințărilor la adresa sa sau a familiei sale. Dacă instituțiile abilitate ale ministerului aduc la cunoștință ministrului, categoric. Și dl Oprea s-a deplasat din plin. Din plin, zilnic. Eu nu am avut percepția unor riscuri deosebite, de aceea am folosit o mașină și ofițerul de protecție. Categoric că n-am acceptat protecție la domiciliu peste noapte. Aceste lucruri ar fi normale dacă există o percepție de amenințări că el sau familia lui este vizată de oameni cu intenții mai puțin creștine.

În perioada în care dl. Oprea folosea echipamentele, armata o ducea atât de bine? Își permitea să deplaseze un ministru la o activitate politică?

Percepțiile sunt diferite. Pentru echipaje orice zbor de instrucție este un cost în plus în ceea ce privește capacitățile profesionale. Din cauza subfinanțării cronice, aceste standarde erau la un nivel subminimal. Standardul agreat de către România ca stat membru NATO a fost de 120 de ore de zbor. Nivelul de zbor coborâse cu mult sub 50 de ore pe an.

Putem considera un lux?

Orice folosire a resurselor dedicate altui scop decât creșterea capacităților operaționale, părerea mea este că... dar chiar și acel zbor este benefic pentru echipaj.

Pot să zboare și fără dl. Oprea

S-a forțat nota fără doar și poate.

Cum a reacționat PNL?

PNL a luat notă cu indignare de realitatea tristă și de faptul că un om și-a pierdut viața. Parchetul urmează să...

Sunteți acuzat că dl Iohannis vrea să-și pună guvernul său.

Poți aduci orice justificare. Dar trebuie explicat care era urgența. PNL a avut o atitudine corectă și din faptul bâlbelor la nivelul ministerului. Jenant este un alt aspect, adică pentru credibilitatea României. Comunicarea a fost deosebit de păguboasă, comunicarea politică a fost catastrofală. E vorba de reputația autorității ministrului, funcției ministrului de Interne în raport cu ceilalți omologi.

Cum vedeți deznodământul acestui scandal?

Își asumă mare responsabilitate. Din tot ce s-a întâmplat după acest tragic accident rezultă că nivelul de comunicare a fost slab, inclusiv asigurarea documentelor necesare Parchetului s-a făcut cu întârziere. De aici se poate desprinde cu ușurință altceva. Dacă lucrurile erau legitime, în secunda doi trebuia să dea o tonă de documente. E nevoie ca procurorii să insiste.

Armata. Cum este pregătită pentru noile tipuri de conflict? Intervenţia Rusiei în Siria. România cum se poziţionează?

Singura poziţionare normală e cea legată de statutul de stat membru NATO. Nu putem decât să privim în această cheie.

Armata nu este din punct de vedere al resurselor deloc într-o poziție favorabilă.

În spaţiul euroatlantic avem bugete subdimensionate, dar salutar este că instituția a participat cu trupe alături de aliaţi. Chiar dacă am operat cu mijloace de luptă puse la dispoziție de aliaţi pentru că mijloacele nostre nu puteau să facă faţă bine în condiții optime.

Dl. Oprea v-a fost coleg. Aţi fost la premierul Ponta. I-aţi expus deficienţele lăsate de dl. Oprea, care a fost reacţia lui Victor Ponta?

A luat notă cu surprindere de avansările acelea în cascadă, care în esenţă au adus atingere gravă. Nu poţi da grade unora care nici măcar nu au făcut Armata. Victor Ponta şi cei din anturaj au ieşit public cu acele informaţii.


Claudiu Pândaru și Corneliu Dobrițoiu vor discuta despre conflictele înghețate de la granițele României și despre marile provocări geopolitice ale sfârșitului de an, printre care criza refugiaților. Vor atinge, de asemenea, problema demnitarilor care fac abuz de funcțiile pe care le ocupă, pornind de la scandalul în care a fost implicat vicepremierul Gabriel Oprea, dar și despre utilizarea coloanelor oficiale de către miniștrii de Interne.