Criticul de film Cristi Mărculescu, despre competiția de la Cannes dintre regizorii C. Mungiu și C...

24 Minute

Cristi Mărculescu a apreciat că regizorul Cristian Mungiu este mai plăcut publicului, în timp ce Cristi Puiu are o viziune diferită asupra cinematografiei și face niște filme memorabile. 

„La Cristian Mungiu văd o evoluție constantă a unui regizor care este priceput la lucratul cu actorii, foarte atent la detalii tehnice și destul de polișat. Puiu preferă un cinema mai puțin fardat și coafat, merge pe o construicție teoretică. Mungiu este mai plăcut publicului. Are șanse să egaleze recordurile de spectatori români din ultimii ani”, a explicat criticul de film. 

De asemenea, criticul de film a arătat că cineastul Cristi Puiu nu are ca obiect să facă un film de public înainte de a se apuca de un nou proiect. 

„Sierranevada este ce face Cristi Puiu și face bine și când este enervant. Toate cronicile menționează că e lung, dar merită efortul. Cristi Puiu nu are obiectivul de a face film de public, își asumă acest lucru și face ceva epocal. Sunt niște filme memorabile”, a precizat Cristi Mărculescu. 

Criticul de film a explicat și ce înseamnă noul val de cinematografie românească despre care se vorbește și peste hotare. 

„Noul val înseamnă un cinema realist, cu personaje obișnuite de clasa mijlocie, sau clasa de mijloc mai săracă și cu problemele lor diurne.Nu este nimic spectaculos, nimic fabulos. Mizează pe personaj și context nu pe acțiune, nu sunt răsturnări de situație și urmăriri cu mașina, lucrurile arată ca o zi din viața oricui. Lucrurile care sunt văzute ca ceva „exotic” de spectatorii din afară și reprezintă „plictis” pentru o parte din publicul din România. Tematicile sunt destul de curajoase și destul de apropiate de experiența fiecăruia dintre noi. De la „Moartea domnului Lăzărescu” în care povestea unui bătrân este mai mult povestea unui sistem în care cineva moare deși are o șansă. Palme D'or-ul luat de Mungiu cu „4 luni, trei săptămâni și două zile” este o altă poveste foarte, foarte dificlă. Un film despre avorturile înainte de '89 când era interzis și existau niște riscuri enorme atât de sănătate pentru femei cât și pentru cei care făceau avortul. Am avut o prezență constantă la Cannes și la Berlin nu ar trebui să ne mire atât de mult că avem trei filme în competiție”, a subiniat Cisti Mărculescu. 

Doi regizori români au fost premiați, în trecut, la Cannes. Este vorba de Cristian Mungiu și Cristi Puiu. Anul acesta, debutantul Bogdan Mirică a primit critici foarte bune, după pelicula „Câini” a avut premiera duminică. 

Cristian Mungiu se află în competiție cu pelicula „Bacalureat”, care va avea premiera pe 19 mai și în România și la Cannes. 

„Bacalaureat" spune povestea unui doctor dintr-un mic oraș de provincie care trebuie să decidă care e cea mai bună cale de urmat pentru copilul lui în contextul societății românești de astăzi, potrivit sinopsisului peliculei.

În rolurile principale sunt distribuiți actorii Adrian Titieni și pe Maria Drăguș. Ei îi au alături pe Lia Bugnar, Mălina Manovici, Vlad Ivanov, Rareș Andrici. Scenariul și regia sunt semnate de Cristian Mungiu, imaginea este realizată de Tudor Vladimir Panduru, scenografia de Simona Pădurețu. Director de film este Adrian Moroca, iar producător executiv, Tudor Reu.

Regizorul Cristi Puiu concurează cu filmul „Sierranevada”. „Sieranevada" este al patrulea film al lui Cristi Puiu şi al patrulea care rulează la Cannes, după „Marfa şi banii”, „Moartea domnului Lăzărescu” şi „Aurora”.

În peliculă este spusă povestea unui parastas românesc ortodox, într-un apartament de bloc din Capitală. 

Bogdan Mirică se află în competiția de la Cannes cu filmul „Câini”

„Câini” este primul lungmetraj regizat de Bogdan Mirică şi îl are în prim plan pe Roman, interpretat de Dragoş Bucur, un tânăr crescut la oraş care devine, după moartea bunicului său, proprietarul unui teren agricol în Dobrogea, nu departe de graniţa cu Ucraina. Demersurile lui de a vinde moştenirea sunt zădărnicite de evenimente bizare care îl fac să se simtă ameninţat. Din distribuţia acestui thriller mai fac parte Gheorghe Visu şi Vlad Ivanov. Filmul va avea premiera în cinematografele din România la sfârşitul lunii septembrie.

Citiți și: 
Filme româneşti bine primite la Cannes

Criticul de film Cristi Mărculescu a precizat că nu poate spune cine va câștiga trofeul Palm D'ór de la Cannes fiindcă deciziile juriului nu pot fi anticipate. Referitor la regizorii Cristian Mungiu și Cristi Puiu, amândoi în cursa pentru Palm D'ór, criticul de film a apreciat că primul este mai plăcut publicului, este priceput la lucratul cu actorii și filmele sale se apropie de cinematografia americană, iar cel de-al doilea este „tatăl” noului val al cinematografiei românești și reușește de fiecare dată să facă filme epocale. Puteți urmări emisiunea integrală în înregistrarea de mai jos. 

Alte Recomandări