Sari la conținut

Fost consilier prezidențial: Brexitul nu mai e o certitudine

Fostul consilier prezidențial Iulian Fota a declarat la emisiunea 24 de minute că în urma deciziei Justiției din Marea Britanie, dezbaterea despre Brexit a fost relansată și ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană nu mai este o certitudine. „Avem un guvern pe de o parte care a anunțat că Brexitul este inevitabil și că voința poporului trebuie respectată și pe de altă parte ai Parlamentul, cel mai reprezentativ organ din punct de vedere democratic, care nu e favorabil Brexitului și care crede că poate avea un cuvânt de spus”, a spus Iulian Fota. Urmăriți interviul integral în înregistrarea video de mai jos. 

Instanța în acest moment a dat dreptate Parlamentului. Avem o relansare extrem de interesantă și binevenită a discuției despre Brexit și cei care au spus că Brexitul nu e deloc clar pentru că poporul britanic nu realizează consecințele Brexitului par să aibă dreptate. Unde acum câteva săptămâni Brexitul părea inevitabil acum vedem că de fapt are obstacole de depășit. În acest moment Brexitul nu mai e atât de garantat. Cu această decizie intrăm într-o zonă de incertitudine care până acum nu mai garantează succesul Brexitului. Singurul lucru clar e că și UE și Marea Britanie au de pierdut din Brexit. Trecând și momentul emoțional, lumea a devenit mai lucidă”, a adăugat fostul consilier prezidențial.

Înalta Curte de Justiție a Marii Britanii a decis că Guvernul nu poate declanșa articolul 50 pentru ieșirea din Uniunea Europeană fără aprobarea Marii Britanii