Discuția dintre Regina Ana și Principesa Margareta în urmă cu mai bine de 60 de ani: „De ce e tata...

24 Minute

Istoricul Dan Falcan, cercetător la Muzeul de Istorie al Municipiului București, a povestit despre personalitatea puternică reprezentată de Regina Ana, care „nu e doar umbra Regelui Mihai”, ci ea însăși „a fost un diamant, a avut o personalitate puternică care se înscrie pe linia marilor regine ale României: Elisabeta, Carmen Silva, Maria, Elena”.

Regina Ana a fost o fire ambițioasă, curajoasă, care a practicat multe sporturi și era pasionată de peisajele din România, mai ales de orașele Iași și Timișoara, și a murit cu regretul că nu a putut să cunoască țara mai mult.

Despre cum s-a îndrăgostit Regele Mihai de Regina Ana văzând-o în niște secvențe de pe front și cum s-au cunoscut la nunta Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii sau despre familia Reginei Ana de Bourbon-Parma a mai povestit invitatul Adrianei Nedelea.

Episodul în care Papa Pius al XII-lea s-a opus categoric căsătoriei Regelui Mihai cu Principesa Ana, iar soacrele s-au dus în audiență la papă a fost un moment amintit de istoricul Dan Falcan, inclusiv faptul că mama Reginei Ana a bătut cu pumnul în masa în fața papei.

Un alt moment amintit de istoric este discuția purtată de Principesa Margareta și Regina Ana, în urmă cu mai bine de 60 de ani, când Regele era deprimat pentru că se afla în exil, iar Principesa, copil fiind, o întreabă pe mama ei:„De ce e tata mereu trist”, iar Regina îi răspunde: „Pentru că a pierdut o țară”.

Cum a fost viața de familie a Reginei Ana cu Regele Mihai, despre căsătoria sau funeraliile Reginei Ana, puteți aflat vizionând videoclipul de mai sus.

Emisiunea „24 de minute” începe la ora 12:30 și este difuzată exclusiv online, de luni până vineri.

Alte ediții ale emisiunii „24 de minute” le puteți urmări AICI.

Istoricul Dan Falcan, cercetător la Muzeul de Istorie al Municipiului București, evocă la „24 de minute” figura Reginei Ana, ale cărei funeralii vor avea loc la sfârșitul acestei săptămâni. 

Alte Recomandări