Sari la conținut

Mircea Geoană, la emisiunea „24 de minute”: Cred că este începutul sfârşitului pentru PSD. Înregistrarea integrală

 

Florin Negruțiu: Cum aţi descrie congresul PSD?

Mircea Geoană: Reţetă pentru dezastru. Nu poţi să îţi amanetezi viitorul pe mâna unui lider politic care poate fi incapacitat în câteva luni, din punct de vedere al justiţiei şi al acţiunilor politice. 

În urmă cu cinci ani pierdeaţi alegerile într-un congres PSD în faţa lui Victor Ponta.

Am câştigat alegerile la un congres PSD, acum 10 ani, în faţa lui Ion Iliescu. Ca preşedinte al PSRo, mă felicit că am avut curajul să începem un proiect politic nou. Faptul că eu am fost înlăturat de partid mă face să cred că am avut o idee bună.

Cum arată PSD-ul lui Victor Ponta faţă de cel al lui Mircea Geoană?

Este la fel de impracticabil cum era PDSR. Niciodată cineva nu va fi considerat frecventabil când are probleme de corupţie. Este nefrecventabil. Aşa cum era izolare în jurul PDSR în jurul anilor 90. Arătaţi-mi un partid de stânga sau dreapta din Europa democratică în care premierul e inculpat şi liderul principalului partid e condamnat deja.

Lumea vrea mai multă integritate în politică. România de astăzi s-a schimbat în mod profund, publicul este mult mai intransigent cu privire la profesionalism şi integritate. Răspunsul de la Congres este unul mediocru.

S-a reuşit dintr-o singură mişcare a acestui complex de uzurpatori pe care Dragnea îl are, s-a reuşit eliminarea a tot ce înseamnă o competiţie, măcar de idei. Generaţia lui Ion Iliescu a fost eliminată prin debarcarea lui Ion Iliescu din BPN. Consiliul Naţional a fost practic desfiinţat pentru a elimina influenţa Rovanei Plumb. Sturzu a fost şi el eliminat. Asta denotă nesiguranţa lui Dragnea, care ştie că e nemeritat acolo, că prin trădare şi prin intrigă a ajuns unde a ajuns.

Azi la PSD este un clocot în partid. Acest mod de a sugruma competiţia între lideri va produce efecte. Cred că este începutul sfârşitului pentru PSD. 

La Congres am văzut unanimitate în jurul liderului.

Baza partidului este altceva, aţi văzut acolo o mână de oameni. 

Deci oricine ar fi fost liderul propus de centru, el ar fi fost votat oricum?

Pentru prima dată în 25 de ani această reţetă arată inadaptarea la nevoile opiniei publice. 

Dacă aţi fi în locul lui Liviu Dragnea, l-aţi înlătura pe Victor Ponta de la guvernare? 

Nu are cum să facă asta. Dacă ar duce partidul în Opoziţie, ar fi contestat de cei care l-au votat.

Nu poate veni cu altă propunere de premier?

Sunt poveşti. Nu va fi niciodată asta. Şantajul reciproc dintre Ponta şi Dragnea adaugă altă ineficiență structurală a activităţii guvernului. Prima e legată de faptul că premierul are dificultăţi, guvernul e paralizat de frică, pentru că atât de mulţi dintre ei au sau pot avea probleme, problema de legitimitate externă a lui Ponta. Mai ai încă un lider nelegitim la partid, care îl şantajează pe Ponta şi invers. Ponta spune: „Vrei sa-mi pun mandatul, ai pierdut guvernul”. Dragnea spune: „Vrei să-ţi trag preşul de sub picioare? Faci cum vreau eu!”. Mai ai încă un lider nelegitim la partid care îl şantajează pe Ponta, şi Ponta pe Dragnea. Este o situaţie intolerabilă. Dacă mai adăugăm şi valul de excese populiste după care se ghidează acum conducerea acestei ţări...

În parlament puteţi face ceva pentru schimbarea majorităţii?

Vorbim cu toată lumea care vrea să facă parte dintr-o viitoare Putere.

Mizaţi pe sprijinul partidelor sau al parlamentarilor? Care este cel mai vulnerabil grup parlamentar?

Grupul ALDE este cel mai vulnerabil. Şi UNPR va trebui să se decidă.

Nu putem să ignorăm că PSD este un cazan sub presiune. Anticipez că, până la dezbaterea pe buget și până la încheierea sesiunii parlamentare, un număr mare de parlamentari PSD va fi mai înclinat să vină către partidul pe care l-am format, PSRo. Sunt oameni care nu au niciun viitor alături de Dragnea. Nu au o perspectivă. Dragnea s-a impus cu brutalitate și la nivel județean. Vom putea şi vom fi parte dintr-o viitoare Putere.

La parlamentare mergeţi cu PNL?

Nu. Suntem un partid de stânga, avem votanţii noştri. Nu putem merge într-o alianţă de natură electorală, dar sunt dispus la o alianţă politică, în avantajul ţării.

Excludeţi o întoarcere în PSD?

Acest PSD nu mai este PSD-ul pe care l-am iubit şi pe care l-am condus.

Vă tentează o candidatură la Primăria Capitalei?

În acest moment, nu. Căutăm. Vom găsi oameni din categoria 40+.

Aţi mai vorbit cu Traian Băsescu? 

Nu. (...) Nu m-am întâlnit cu Traian Băsescu. Cum pot, după 2009, să mă duc să vorbesc cu susţinătorii mei să facem ceva împreună cu Traian Băsescu? Cred că un fost şef de stat nu trebuie să se întoarcă în arena politică după ce a plecat de la Cotroceni. Şi Ion Iliescu a făcut această greşeală.

Un prieten mă întreba cum se face că domnul Geoană s-a însoţit cu Marian Vanghelie, bătăuşul clasei?

Am condus PSD şi am fost coleg cu 500 de mii de oameni. Nu am avut nicio intenţie înainte de a fi dat afară din PSD să construiesc altceva. Nu înseamnă că toţi oamenii cu care colaborăm sunt pe aceeaşi lungime de undă cu mine. Nu mă dezic de nimeni. Una este să lucrezi într-un conglomerat politic, alta este să îmi asum greşelile altora. Vreau să putem să fim credibili.

Aţi mai vorbit cu Marian Vanghelie în ultimele săptămâni?

Nu. Nu am mai vorbit în ultimele luni. 

Apropo de Marian Vanghelie, am citit în rechizitoriu o declaraţie a dvs. ca martor. Aţi fost la DNA cu trei ceasuri pe care Marian Vanghelie vi le-a făcut cadou. De ce le-aţi dus la DNA?

M-au întrebat dânşii. Am fost întrebat, am răspuns onest. Le-am primit în 2008, când am împlinit o vârstă. Soţia le-a primit la o ocazie oarecare. Ele sunt totalmente neatinse. Nu am făcut nicio evaluare. Am aflat după aceea valoarea lor.

Ce dorea Marian Vanghelie de la dvs? 

Nu ştiu, nu a cerut nimic. 

Aţi mai primit cadouri valoroase?

Nu. Au fost cadouri primite de la diverşi colegi. Au fost 200 de invitaţi. 

Care a fost greşeala dvs. cea mai mare din politică?

Cea mai mare greşeală este că am avut mare încredere în mulţi oameni. Nu am ştiut să fac echipă şi să judec la justa valoare oamenii cu care m-am însoţit. Am avut momente când trebuia să iau alte decizii, cum a fost când am luat decizia de a face majoritate cu PDL în 2008. 

Care este omul care v-a dezamăgit cel mai mult în politică?

Lista e lungă. M-au dezamagit cei care, în decembrie 2014, n-au fost capabili să se opună modului nedrept și neprincipial prin care Ponta și Dragnea m-au eliminat din partid. Dacă la Ponta şi la Dragnea nu am o dezamăgire, pentru că la nivel de caracter sunt deja într-o cutiuţă clară, am fost dezamăgit de lipsa de reacție. 

Soţia nu v-a spus să vă lăsaţi de politică?

Şi copiii mi-au spus.

Celebra noapte în care aţi fost la Sorin Ovidiu Vîntu. Credeţi că SOV v-a lucrat în acea noapte?

Nu ştiu. Eu mă uit la ce am făcut eu greşit. Un lider adevărat nu dă vina pe alţii. Alegerile din 2009 au fost pierdute pe terenul de joc, prin manipulare şi furt. Partea mea de vină mi-o recunosc. A fost o maşinărie infernală, care a deturnat votul cetăţenilor.